Els penjats de la Creu Coberta: Una llegenda barcelonina

Esbossos que va realitzar Rembrandt el 1664, de l'execució per forca de l'assassina Elsje Christiaens

Barcelona és una ciutat que guarda en els seus traçats les empremtes d’un passat no gaire llunyà. No és pas gens difícil, si saps com i on mirar, tornar a veure la ciutat tal com era en temps antics, i així parlar amb els seus habitants oblidats i invisibles. El barri d’Hostafrancs i plaça d’Espanya, fins a Montjuïc, és un d’aquests espais on els ressons del passat encara s’escolen arreu. I en el cas de plaça d’Espanya, ressons de xiscles d’agonia i dolor, agonitzants de por i bogeria. Esgarips que durant segles s’estengueren per tot el Pla de Barcelona, convertint l’entrada a la ciutat en una prova d’iniciació per a tots aquells que s’hi apropaven. Els barcelonins, amb el seu proverbial humor negre, van dir d’anar a un lloc allunyat de la ciutat com «anar-se’n a la quinta forca», perquè cinc eren els patíbuls de forques que rodejaven a la ciutat, essent aquesta la més allunyada.

La llegenda d’avui té lloc en aquest espai liminar, l’encreuament de camins més gran de la ciutat, on la mort i la vida es van donar la mà durant segles. O dit d’una altre manera, té lloc «a la quinta forca».