Els dips: Gossos vampir, críptids i el culte al llop

Quan arriba el capvespre, els dips ataquen el viatger solitari i desesperat. Il·lustració de Marina Polo

Els déus, esperits i éssers mitològics poden expressar multitud d’idees: Poden remetre a fets reals que el poble a sintetitzat en la seva història, poden recordar persones que van destacar per qualsevol motiu que els portés més enllà de la normalitat, poden ser representants d’idees i emocions com l’enveja, la por, l’alegria o el desig. També poden servir per moralitzar i recordar-nos el que som, el que podem ser i el que no volem ser. Poden fer, en definitiva, de mirall deformant de nosaltres mateixos.

Però amb l’ús d’una interpretació instrumental en què fem servir paraules com «utilitzar», «servir» o «significar», també correm el perill de perdre els seus matisos, les seves ombres i reflexos. Perquè un símbol mai «significa una cosa», ni «serveix», és en si mateix i conté viaranys infinits, no es pot observar, ni aprehendre amb els ulls de la racionalitat i l’hermenèutica. Les històries són senzilles i neixen per ser transmeses. Aquest perill també ens pot passar amb els éssers invisibles, que són fills de la terra i escapen a qualsevol intent de sistematitzar perquè viuen més enllà de les portes del somni. Déus i esperits viuen al voltant nostre, observant-nos, esperant, dialogant amb paraules que solament bruixots i bojos escolten.

Això solament és un petit fragment! Vols llegir sencer aquest article? I molts altres? Dóna suport a Llegendàrium amb una aportació mensual de 4€ a Patreon.

 

Join the Conversation

4 Comments

 1. says: Maylis Emmanuelle

  Hola! em dic Maylis i soc alumna en l’institut Berenguer d’Entença (Hospitalet de l’Infant), estic realitzant un treball de recerca sobre els Dips, m’agradaria saber si disposeu de més informació sobre l’origen de la llegenda.

  Gràcies!

  1. says: Arnau Folch

   Bon dia Maylis, la llegenda dels Dips és moderna, creada fa relativament poc, sobre unes bases anteriors, per això és probable que trobis poca cosa. T’envio al correu que has deixat a la web la informació de la que disposo. Moltes gràcies per comentar!

 2. says: Maylis Emmanuelle

  Hola un altra vegada! em sabríeu dir on puc obtenir el Bestiari d’Edicions SECC? no el trobo per internet ni a la biblioteca del meu poble.
  Gràcies!

Leave a comment
Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.