Els Berros de la Cort: Torb

Amb el seu nou àlbum, Torb, Els Berros de la Cort ens porten a les espirals glaçades dels vents del nord que vibren amb el so de les tarotes, a la perillosa però bonica fredorada de gel que retruny amb les percussions i el sac de gemecs. El Torb és com els catalans anomenem a les tempestes de neu i fred. I és que totes les cançons de l’àlbum estan dedicades a un d’aquests esperits indomables com l’Ekaitza, la poderosa tempesta basca; el Jazri, el veloç vent de l’Est que malmet tot al seu pas però que porta frescor al dur estiu; o el nostre Mestral del nord-oest que, amb la Tramuntana, embogeix al més calmat, temut per mariners i pagesia. Esperits que ens conviden a ballar una cançó de vida i mort.

No és la primera vegada que els Berros de la Cort tracten amb tempestes, ja van fer-ho a Nit de Llampecs el 2006, en el seu primer àlbum homònim. Com sempre, en aquest quart treball amb composicions totalment pròpies i originals, els Berros transmeten sense filtres la vitalitat i la gatzara que vessen en els seus espectacles de carrer i concerts als escenaris, arreu del territori i més enllà de les nostres fronteres, també amb girs melancòlics i més pausats.

En una primera escolta vius com en la seva gravació han xalat d’allò més, com l’energia d’aquest esperit anàrquic i lliure s’ha fet present en totes les notes i melodies.

L’esperit de la vall, del riu i del mar, dels vents i dels arbres, divinitat de l’indret i el territori, és el Numen, la cançó central de l’àlbum amb elements nostàlgics i contundents que em recorden al seu àlbum de 2009, Egregore, fent-se presents amb una melodia que torna i retorna, desenvolupant-se i cedint protagonisme a cadascun dels instruments en el moment precís en una cançó cada vegada més frenètica, amb arranjaments molt particulars que fan que quan l’escoltes la puguis reconèixer ràpidament com una cançó dels Berros, amb el seu caràcter.

En posteriors escoltades pots aprofundir encara més, perquè també és un àlbum que no solament vol ser ballat i viscut, també vol ser escoltat amb els ulls tancats, que evoca imatges en la nostra imaginació. A Torb els Berros creen escenes visuals com a Zèfir, el suau vent de l’Oest que anuncia la vida i la primavera. O amb els arabescos i les influències orientals que apareixen en les harmonies de Simun, la tempesta de sorra, el «verí del Sàhara» que sovint també arriba a casa nostra en forma de tempesta que ho tenyeix tot de roig.

Amb Mestral –de les meves preferides de Torb– creen una preciosa i lenta melodia que és, gairebé, com una processó que va creixent amb melodies populars de la tradició catalana. I amb la poderosa Galerna, el terrible temporal de mar que desfeia vaixells i esperances, el ritme és més ràpid i fort en les percussions i, en algunes escenes, creen moments on els instruments de vent s’allarguen, com la tempesta que infla les veles i crida.

Aquest viatge «geogràfic» per diferents contrades mitjançant els seus vents i tempestes també és un viatge en la multitud d’influències que barregen els Berros, les basques, les orientals, les de l’Est, franceses, medievals, cèltiques, occitanes o catalanes, antigues i modernes. En aquest aspecte, us recomano visitar la seva web i llegir el seu apartat d’instruments, on ens expliquen la història i la tècnica de cadascun dels que participen en la banda: Gralles, tarota, viola de roda, cornamuses –sac de gemecs, biniou bretò, both aranès, cornamusa de la zona central de França–, percussions de diferents tradicions i estils, i finalment la mandola que, amb la percussió, forma la base harmònica i rítmica de la formació.

A Torb les textures sonores que cremen els cors, aquest esperit lliure que invoquen en les seves actuacions, va acompanyat d’un coneixement musical precís, d’un ofici llaurat a base de molts anys de veterania, d’experiència tant en el teatre com en la composició clàssica, la improvisació i la participació en altres bandes.

Estrenat a la Fira de Música Mediterrània de Manresa i a les Festes de Girona, espero que el malparit coronavirus se’n vagi lluny amb les tempestes d’estiu i ens permeti tornar a gaudir dels Berros de la Cort i el seu Torb, les seves tempestes de l’ànima, en directe.

Podeu escoltar Torb i els altres treballs d’Els Berros de la Cort a Spotify.

I seguir-los a les seves xarxes socials, per estar al dia de les seves actuacions i concerts: Facebook, Twitter i Instagram.

També podeu escoltar-los i veure vídeos de directes seus a Youtube.

Si voleu recuperar l’entrevista que vaig fer als Berros de la Cort, podeu fer-ho aquí: