El forat de les ànimes: Una llegenda de Callús

El Forat o Clot de les Ànimes des del camí que baixa, per on creua el torrent de la Filosa

Sempre estic buscant llegendes per portar-les a Llegendàrium, puc trobar-les en llibres, en persones que me les expliquen, en vells documents que a vegades costa Déu i ajuda llegir-los o, també, sorgeixen de sobte quan estic perdut per indrets que després, quan investigo, em parlen amb veu torta. Com si la mateixa terra les xiuxiuegés.

La primera vegada que vaig llegir el nom «El forat de les ànimes» vaig sentir a l’espinada aquella espurna que, solament molt de tant en tant, se sent quan es té la intuïció que hi ha quelcom profund darrere. No una història genèrica, no una d’aquelles que s’han escoltat moltes vegades abans. Una història que és arrelada a l’indret d’on ha nascut.

És com una crida secreta.