El drac del Coll de Canes (II i final): història, ritus i símbols de la llegenda

En aquesta capella (a la dreta) de camí, també anomenada padró, hi havia la imatge de Sant Eudald. Avui està buida. Al fons, podem veure l'Hostal de Sant Eudald. Aquest indret és on la llegenda del drac del Coll de Canes diu que va morir el drac i, per recordar la feta, va aixecar-se la capella. L'hostal es va construïr després, per atendre els viatgers. No sabem quan va construïr-se la capella. Es troba just al punt de la frontera natural entre la Garrotxa i el Ripollès, en terme de Vallfogona i a prop del Coll de Canes.

En aquesta segona part farem un salt en el temps, deixarem el segle XX enrere i parlarem de les versions publicades per escrit de la llegenda del drac del Coll de Canes, durant els segles XVIII i XIX. Per exemple, la llegenda del cavaller Dolcet, una versió falsificada de la llegenda que va anar-se repetint fins a arribar als nostres dies. O la llegenda del lluert de Ripoll, filla de les despulles d’un animal que s’exhibia a l’església de Sant Eudald, i que es barrejà amb la del drac del Coll de Canes.

Analitzarem, juntament amb l’excel·lent estudi d’en Josep Romeu i Figueres, tota l’evolució de la llegenda i la posarem en ordre, traient-ne l’entrellat. Però, sobretot, farem un estudi sobre la mateixa terra per la qual transcorre la llegenda, un espai que va de la vall de Ridaura fins a Ripoll, passant per Vallfogona del Ripollès i les seves parròquies. Terra boscosa, de rius i fonts, amb camins mil·lenaris i vells espais sagrats. Parlarem de ritus per fer ploure, de l’ús de cadàvers amb finalitats sobrenaturals, de la devoció popular al voltant de les aigües i la fertilitat, entre altres temes.

Continguts:
1251: una possible versió medieval? O no?
Història d’una falsificació vuitcentista
Les versions literàries d’abans d’en Romeu i Figueras
Sant Eudald, la fertilitat i les aigües
Lluert de Ripoll i Drac de Coll de Canes: dues llegendes diferents
Núvols, bales beneïdes i la destrucció de Ripoll el 1839
Lligant-ho tot: l’espai sagrat i el somni del drac

Per seguir-la adequadament, recomano llegir abans la primera entrada, on es tracten les versions orals i s’analitzen els seus motius folklòrics i estructura narrativa.

El drac del Coll de Canes (I): mirall i llança, motius de les versions orals

Això solament és un petit fragment! Vols llegir sencer aquest article? I molts altres? Dóna suport a Llegendàrium amb una aportació mensual de 4€ a Patreon.
Leave a comment

L'adreça electrònica no es publicarà.

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.