Llegendes del corb

El corb és una au emblemàtica, protagonista de poemes i contes, de cançons, mites i tradicions d’arreu del món. Potser s’ha fet del corb un símbol per la seva brillant figura negra, la més grossa de tots els còrvids, pel bec fort i llarg amb el qual s’alimenta de tota mena de menjar, viu o mort, combinat amb la seva gran intel·ligència i la capacitat d’imitar sons. A voltes, aquesta mistificació no ha sigut bona pels mateixos animals, que s’han guanyat mala fama. A Llegendàrium hem parlat de les llegendes de molts altres animals, com el senglar, el cérvol, el gat, la serp o la guineu. Però encara no havíem parlat de cap au.

El corb és un animal extraordinari. El seu cervell és un dels més grossos de totes les aus, ha demostrat gran habilitat en resoldre problemes i mostrat processos cognitius diversos, com el desplaçament, la capacitat de comunicar la situació d’objectes llunyans —això només s’ha pogut demostrar en abelles, formigues i humans—; fins i tot s’ha observat com es comunicaven amb altres espècies, com els llops, que els ajuden a obrir els cossos morts d’altres animals i així els corbs poden menjar-se’n les entranyes. D’aquí la vella dita catalana: «Del mal que fan els llops, molt se n’alegren els corbs.» Qui sap si, per aquesta intel·ligència tan notable —entre altres raons—, els germànics van fer que les aus que acompanyen Odin fossin dos corbs, Hugin i Munin, que representen el pensament i la memòria, respectivament.

A Catalunya hi ha corbs escampats per tot el territori, per exemple a la serra del Montsant o a la Garrotxa, fins i tot se’l pot veure a ciutat. Al sud del País Valencià i a les illes Balears n’hi ha menys. I, com és natural, d’ençà de temps molt antics, el corb apareix en representacions pictòriques de les antigues cultures del ferro, com el conjunt de pobles ibèrics, fins a llegendes i rondalles més properes. En aquesta entrada en coneixerem algunes fent homenatge al corb, de qui segur que en tornarem a parlar.

Context: el corb en l’antiguitat ibèrica
Motius, funcions i atributs del corb en el folklore