Com fer-se mecenes de Llegendàrium

Quatre barres de sang. Il·lustració d'en Carles Hernández per a la futura sèrie d'articles que estic realitzant, dedicada a la llegenda de les Quatre barres de sang.

Aquí us explico què és Patreon, el mecenatge, la creació comunitària mitjançant donacions i perquè serveix. Som-hi!

A qui va dirigit el Patreon de Llegendàrium?

A aquells qui us estimeu la cultura de les terres de parla catalana i penseu que el treball de divulgació, investigació i recuperació que faig amb Llegendàrium és important i mereix seguir endavant.

Als qui valoreu el contingut creatiu allunyat d’interessos comercials i polítics, sense restriccions ni condicions, sense estar supeditat a l’anunciant o a la subvenció de torn.

Als qui aprecieu tenir un contacte directe amb l’escriptor, recolzat per aquells a qui finalment va dirigida la seva obra. I que enteneu que aquesta relació directa és, realment, el futur de la creació artística i de contingut.

Als que penseu la idea de creació com un acte de construcció comunitària, més que la d’un artista “escollit” i dirigit per una elit cultural o econòmica.

Després d’aquests anys, hem de fer un nou tomb a la pàgina per seguir creixent, més i millor. I com ho farem tot això? Si domineu l’anglès, Patreon mateix us ho explica d’allò més bé AQUÍ, en aquest vídeo.

Però si no, permeteu-me que us ho expliqui, bàsicament: cadascú de vosaltres es converteix en mecenes en donar 1 euro (o 4, si voleu) al mes, recolzant la meva feina i la dels meus col·laboradors i, en general, la de tots aquells esdeveniments en viu i publicacions que es facin arran de Llegendàrium. L’enllaç el trobareu fent clic en aquesta imatge:

Un cop a dins, simplement heu d’escollir un dels dos nivells que he creat a la pàgina principal del Patreon de Llegendàrium. Més endavant, quan la situació d’epidèmia de Covid-19 es normalitzi crearé dos nivells més, relacionats amb experiències en viu, xerrades i visites. En cadascun d’ells hi trobareu els beneficis que comporten:

Destral catalana. Il·lustració de Marina Polo

El primer nivell d’1 euro, anomenat Destral Catalana, comporta:

• Accedir a totes les llegendes i tradicions que fins ara es publicaven a les xarxes socials EN FORMAT BREU i que passaran a ser exclusives per mecenes, publicades a Patreon. (COMPTE: Aquests NO són els articles sinó les narracions curtes que es recullen mensualment. Els articles són del nivell següent)
  • Accedir a la secció per mecenes de Patreon, on tots els que col·laboreu podreu comentar què us han semblat els articles, què us agradaria que es publiqués els mesos següents, podreu preguntar-me sobre criatures, llegendes i, en resum, parlar de tot allò que vulgueu d’acord amb els continguts de Llegendàrium.
  • Veure el calendari de publicacions cada primer de mes. En ell podreu veure totes les publicacions que tindré preparades per publicar durant aquell mes i el dia que les publicaré.
  • Estar al dia de totes les modificacions i treballs que faig a la pàgina, perquè publicaré periòdicament qualsevol novetat.
  • Participar en enquestes i concursos exclusius per mecenes.
  • El vostre nom i cognoms (o pseudònim que em faciliteu, un cop inscrits) apareixeran a la pàgina d’agraïments de Llegendàrium, on constareu com a part activa de la comunitat dintre del nivell “Destral catalana”.
Pedraforca. Il·lustració de Marina Polo

El segon nivell de 4 euros, anomenat Pedraforca, comporta tots els beneficis del nivell anterior i a més a més:

• Accedir a tots i cadascun dels articles. Llegendes, ritus i tradicions, criatures, rondalles i tot el gruix de la pàgina passa a ser exclusiu per mecenes. Participant en aquest nivell de mecenatge sempre podreu llegir-hi tot el que publiqui.
  • Participar activament en les publicacions de Llegendàrium. Mensualment obriré una enquesta que solament podreu veure els mecenes d’aquest nivell i més avançats (quan s’obrin), on votareu per escollir una publicació entre diverses propostes que us faré.
  • El vostre nom i cognoms (o pseudònim que em faciliteu, un cop inscrits) apareixeran a la pàgina d’agraïments de Llegendàrium, on constareu com a part activa de la comunitat dintre del nivell “Pedraforca”.

Aquest és el nivell bàsic per poder veure TOTS els continguts de Llegendàrium d’ara endavant. Algunes publicacions quedaran lliures: ressenyes (no totes), les entrevistes, algunes publicacions de viatges o senderisme, però el gruix de la pàgina web serà per a mecenes.

Tot el Patreon de Llegendàrium és en català. La pàgina web de Patreon però, conté alguns petits elements (botons del menú i algun altre detall) en anglès. Tanmateix, m’he posat en contacte amb el suport de Patreon per demanar la opció d’aquests botons en català.

Fer-se mecenes és un procediment ben senzill, però si necessiteu ajuda, no dubteu a escriure’m a llegendarium@llegendesdecatalunya.cat o mitjançant qualsevol de les xarxes socials on acostumo a publicar novetats, com Facebook, Twitter o Instagram.

Ara us explicaré una mica pas a pas el procediment, per si necessiteu un cop de mà. Aquests passos els explico per a tots aquells que no estigueu familiaritzats amb les xarxes socials però que, igualment, voleu ser mecenes i recolzar Llegendàrium. Els que coneixeu aquest món podeu saltar-vos aquesta part. Solament són tres clics.

PAS 1: ESCOLLIR UN NIVELL DE MECENATGE.

Aquests són els dos nivells que us comentava més amunt. Aquesta és una imatge d’exemple, per visitar-los heu de seguir aquest enllaç al Patreon de Llegendàrium:

Per escollir-ne un, simplement heu de fer clic a “Join”, que significa “Unir-se”.

PAS 2: REGISTRAR-VOS (SI NO TENIU PATREON)

Patreon és una xarxa social per connectar els artistes i els creadors de contingut amb el seu públic, com qualsevol xarxa haureu de registrar-vos. El procediment és molt fàcil, us demanen poques coses. Imatge del registre (Per ordre: Nom, Correu (dos cops) i crear una Contrasenya; en acabat rebreu un correu que haureu de confirmar en el mateix moment):

PAS 3: FORMALITZAR EL SUPORT

Aquest és un exemple de la pàgina que haureu d’omplir per fer la donació. Com veieu, no té pas cap secret:

Primer escolliu el que voleu donar d’acord amb el nivell (1 o 4 euros, en el cas de Llegendàrium). Això NO caldrà que ho feu si directament heu escollit un nivell, us sortirà la donació automàticament.

Després, ompliu el formulari de la vostra targeta de crèdit, com amb qualsevol compra online o també podeu pagar amb PayPal, si en teniu. Mireu-vos atentament aquesta part, és la més important del procés!

La donació es formalitza en el moment de convertir-vos en mecenes de Llegendàrium, i després, a principi de mes de manera automàtica. Val a dir que jo no coneixeré cap dada bancària vostra. Totes les vostres dades són confidencials i secretes, sempre!

Un cop fet el formulari i enviades totes les vostres dades: fet! Ja sou mecenes de Llegendàrium!

No haureu de fer res més, ja podreu gaudir de tots els continguts de la pàgina. També podeu descarregar-vos l’aplicació de Patreon al mòbil, per poder llegir la pàgina o veure els continguts exclusius per mecenes, com qualsevol xarxa social.

El comte Guifré el Pelós és malferit pels Homes del Nord. Il·lustració d’en Carles Hernández per a la futura sèrie d’articles que estic realitzant de la llegenda de les Quatre barres de sang.

I què es farà, exactament, amb el vostre recolzament? Doncs:

Resoldre totes les despeses associades a la pàgina: domini, servidor, add-ons i plugins interns per millorar el lloc web i totes les altres qüestions tècniques que necessita pel seu lògic funcionament.

Remunerar els artistes que realitzen les il·lustracions. L’art i la imatge visual són una part fonamental de la transmissió de les nostres llegendes i folklore fantàstic, amb artistes que hi posen el seu talent per poder-les fer realitat amb hores, esforç i molta passió.

Fins ara hem comptat amb artistes de gran talent, com la Marina Polo i en Carles Hernández, la Sílvia Estall, l’Arnau Domènec o en Sergi Dachs. Seguirem comptant amb ells i amb altres artistes nous que s’uniran a aquesta aventura, especialment fotògrafs com veureu properament.

Que pugui dedicar més hores a fer més i millors publicacions. Mai he guanyat res amb Llegendàrium, ni un euro. Per tant, tinc una feina normal a la que hi he de dedicar 8 hores diàries, com tothom. Això m’impedeix dedicar-m’hi tot el que voldria. Puntualment no he pogut publicar o no amb la profunditat desitjada. Simplement, per una qüestió de temps.

Amb el vostre recolzament podré dedicar més hores -o totes- a aquesta bonica i demandant tasca de divulgació de la nostra cultura.

Fer traduccions dels articles en anglès. El nostre folklore fantàstic i les nostres tradicions associades mereixen ser conegudes, també, més enllà de les nostres fronteres. La llengua anglesa és l’idioma de comunicació internacional i, amb traductors professionals que traduiran els articles principals, podrem donar-les a conèixer arreu!

Que existeixin iniciatives més enllà de les publicacions a la web, com les visites guiades i les xerrades, que es duran a terme un cop s’hagi normalitzat la situació d’epidèmia de covid-19. Aquestes iniciatives apareixeran en la forma de nous nivells que anunciaré en el moment oportú.

Però, el més important de tot, és que fareu que pugui existir una pàgina web que parli, publiqui i investigui sobre el folklore fantàstic català i les seves tradicions associades, que d’altra manera no és comercialment viable. I és que Llegendàrium sempre ha estat un projecte que neda a contracorrent. Per diversos motius:

– La mida i característiques dels articles és totalment anticomercial, són articles extensos, plens d’informació, de bibliografia, de cites i d’encreuaments amb altres articles; sense clickbaits, sense reclam publicitari, sense trampes o falses controvèrsies. Aquesta voluntat gairebé enciclopèdica, honesta, detallista i acurada, d’anar fins a les arrels i els orígens, de cercar comparatives amb altres cultures properes i en l’obra d’antropòlegs, arqueòlegs, historiadors o psicòlegs de primer ordre; sempre dins d’un àmbit divulgatiu i dirigit a tota mena de públic, és el que he procurat que distingeixi Llegendàrium com a estil particular.

– A Llegendàrium, des del primer dia, he procurat que tot aquest patrimoni cultural sigui tractat amb el respecte i la profunditat que mereix, lluny de caracteritzacions infantils o reduccionistes. Durant molts segles el folklore fantàstic ha estat menyspreat per gran part de “l’alta cultura” i, tanmateix, en el passat ha estat vist amb aires de superioritat com a mera superstició, coses de canalla, de gent analfabeta o, en el pitjor dels casos, boja o curta d’enteniment.

Avui, malgrat certa recuperació i reivindicació des de l’àmbit acadèmic, especialment en països forasters on porten dècades investigant-lo, a les nostres terres el folklore fantàstic és encara un tema minoritari caracteritzat com a coses de la mainada, dels nens més petits.

Amb tot això és literalment impossible, avui, que un projecte d’aquestes característiques pugui mantenir-se per si sol.

El bany de Melusina. Il·lustració de Marina Polo

Durant aquests 3 anys, del 2017 ençà, he publicat 252 articles, comptant assajos, ressenyes, entrevistes i relats. Més de 650.000 paraules. El que equival, aproximadament, a 6 llibres de 300 pàgines cadascun. Però no ho veig com una obra acabada. Cadascun d’aquests articles pot estar subjecte a reescriptures, a republicacions. Un exemple recent és l’article de la víbria i el Drac de Sant Llorenç del Munt, que he tornat a publicar el 2020 i que combinats tenen més de 14.000 paraules, quan l’article inicial de 2018 tenia unes 3000.

Malgrat els centenars d’hores dedicades, Llegendàrium és una obra en constant construcció i evolució. A mesura que jo mateix vaig aprofundint i ampliant cadascun dels seus temes. A més a més, s’han creat desenes d’il·lustracions originals, exclusives de la pàgina i obra del talent de diferents il·lustradors.

Però no ens aturarem aquí, això solament és el principi del camí!

Aquest mecenatge és solament el punt d’inici, el nostre camp base, el taller on tot és possible, en temps real i de manera transparent, en ell podreu veure totes i cadascuna de les passes que fem, de les publicacions i del rumb que anem prenent.

Val a dir que considero tant importants els mecenes que solament poden aportar 1 euro com els que aporten 4. I mai estareu obligats a seguir pagant, podeu deixar-ho –o tornar-hi– quan vulgueu, en el moment que vulgueu. Però no solament això, la idea és la creació d’una comunitat on cadascú aporta el seu petit gra de sorra, la seva donació, perquè tota la resta de la comunitat pugueu gaudir-ne.

Així, tant si sou seguidors i lectors de la pàgina d’aquell llunyà estiu del 2017 ençà, com si heu trobat la pàgina per casualitat mitjançant Google, o si heu arribat aquí per la recomanació d’un amic o coneixeu Llegendàrium per les xarxes socials… Us convido a unir-vos a aquesta comunitat i descobrir plegats noves històries oblidades, a conèixer a aquells que han perdut el nom i a construir entre tots aquest racó on la flama roman ben viva!

I si ja ets mecenes: MIL GRÀCIES. És per gent com tu que podem lluitar aquesta lluita,

Salut!