El cistell de fruita, una rondalla de màgia i bondat

Cistell de fruites (Canestra di frutta). Caravaggio. 1596
El cistell de fruita, tipologia de rondalles coneguda internacionalment com a The Healing Fruits —les fruites que guareixen—, comença amb tres germans molt pobres, que només posseeixen un sol arbre fruiter. Cadascun d’ells fa camí per portar les fruites al rei. Malgrat que el monarca gaudeix de tota la fruita que vol, cap d’elles satisfà la filla, que està malalta. Pel camí, els germans es troben amb un misteriós guardià, que els hi pregunta què hi duen en el cistell. Els dos primers responen malament. Però el petit respon bé i, fins i tot, li ofereix fruites al guardià, que acostuma a ser petit i deformat. El guardià fa que les fruites del germà petit esdevinguin màgiques i, d’aquesta manera, pot guarir l’enigmàtic mal de la noia.

En aquesta entrada recolliré totes les versions catalanes d’aquesta tipologia, ATU 610, a més a més de versions d’altres contrades, com Dinamarca, Itàlia, França o Alemanya. N’analitzarem els seus motius, estructura narrativa i significats, fent comparatives amb altres, com ATU 566 o 513, perquè el cistell de fruita sovint és la introducció d’una aventura més àmplia, on el protagonista ha de dur a terme una sèrie de tasques per esdevenir rei ell mateix. D’entre les rondalles de màgia i meravella és de les senzilles però, com acostuma a passar amb la rondallística, l’aparença de simplicitat amaga molt més del què sembla.

Les versions de Milà i Maspons
La versió d’Alcover i altres versions europees