Conceptes (I): l’enfrontament entre mythos i logos, i algunes definicions

La Caputxeta Vermella (Little Red Riding Hood), d'Arthur Rackham, 1902

Aquest és un article extra, que solament publico per als mecenes i que no anunciaré a les xarxes. En ell parlarem i precisarem conceptes lingüístics i narratius que, tot sovint, no puc explicar als articles perquè seria anar-nos-en massa del tema. Parlarem de què són les llegendes i les rondalles, les faules o què és, exactament, un «mite» o una «mitologia». Tanmateix, a Llegendàrium haureu vist que, normalment, no faig servir els termes mite o mitologia. I, quan els faig servir, és en contextos molt determinats. Això és per una raó molt concreta que també explicaré.

A més a més, us parlaré de conceptes que empren els folkloristes i antropòlegs, com tipologies narratives, motius, funcions o mitemes. Al final de l’article us deixaré una sèrie d’enllaços perquè pugueu seguir investigant pel vostre compte. Aquesta entrada és una publicació més didàctica i estructural, que no toca els temes dels quals parlo habitualment a Llegendàrium, però que he cregut necessari explicar per a seguir amb aquesta tasca de divulgació. Espero que us sembli igualment interessant.

I si us agraden aquests temes més filosòfics i lingüístics, feu-m’ho saber amb els vostres comentaris i, més endavant, potser segueixo publicant articles d’aquest estil, endinsant-nos en alguns temes més específics i detallats, sempre procurant divulgar-los d’una manera planera i senzilla. Probablement, el proper tema que toqui, si us ha agradat aquest, sigui l’estructura de l’acció comunicativa, la diferència entre tradició oral i escrita o què és un signe i un símbol.

Continguts:
Què són les rondalles?