Passió per la història i la fantasia: Alma Cubrae

Alma Cubrae
Alma Cubrae

Alma Cubrae avui en dia és una de les empreses d’espectacles de recreació històrica i fantasia més importants i espectaculars de Catalunya. Si sou aficionats a les fires i recreacions històriques és molt probable que us els hàgiu trobat, sigui a Manresa, a Castelló d’Empúries o a Castell d’Aro, per dir-ne un parell de desenes d’actuacions per tot el territori a més d’altres països fora de les nostres fronteres. El que més els caracteritza, a part de realitzar unes recreacions espectaculars, és donar molt de joc a l’espectador, sigui en l’àmbit didàctic com lúdic, i la versatilitat de la seva feina, treballant tant pel cinema com fent exposicions històriques d’una fidelitat i rigor inqüestionables, recreacions de sagues de fantasia o espectacles de dansa, de foc, dramatitzacions de fets històrics, setges o combats, còmics, jocs de taula… formant una companyia que ha crescut molt des dels seus inicis, treballant-se un lloc, pam a pam, amb suor i esforç, d’anys ençà.

Tant si els coneixeu, que és bastant probable, com si no, avui us porto les paraules que he pogut intercanviar amb en Jordi Rodríguez, co-director d’Alma Cubrae, en la que ens narra l’aventura particular de la companyia, forjada a base de molta feina, empenta i passió.

I recordeu que aquesta setmana els podreu veure al festival Terra de Trobadors a Castelló d’Empúries!

Qui són Alma Cubrae i com va començar tot? Expliqueu-nos què us va portar a començar aquesta aventura.

Alma Cubrae és una colla d’amics que comparteixen aficions i motivacions. El grup neix ara fa 11 anys, gràcies a les inquietuds i habilitats artístiques del meu germà Àngel i meves, que ens van fer decidir crear una companyia que aglutinés tot allò que ens agrada: recreació històrica, lluites, teatre, escultura, fantasia, fotografia, cinema, etc. Per portar-ho a terme vam tenir la sort de comptar amb amistats pròximes a nosaltres que van creure en el projecte, i que sense ells no haguéssim arribat on estem ara.

Alma Cubrae a la Fira Aloja, de Banyoles

Així, quan vàreu començar no és que hi hagués molta gent que fes el que feu vosaltres… teniu algun referent anterior a vosaltres? Com vàreu aprendre a fer el que feu?

Ens va costar molt trobar referents ja que el què volíem fer era quelcom que aquí encara no s’havia fet mai. Quan vam començar era una època en la que Internet tot just naixia i no estava a l’abast de tothom, per tant havíem d’anar a les biblioteques a fer recerca d’informació, i buscar llibres de pintures o escultures on apareixen armadures, i fer-ne fotocòpies.

Més endavant, amb l’arribada d’Internet, se’ns va obrir tot un espectacular món d’informació. Actualment tenim referents en l’àmbit de la construcció d’armadures com Ugo Serrano, Eric Dubé, Douglas Prior, d’entre molts altres. En el sector més teatral els Merlet, o el parc temàtic francès “Puy du Fou”. Per aprendre a forjar armadures va ser d’una manera molt auto-didàctica, prova-error, vam començar desde zero, en tots els sentits. Si bé és cert que tant el meu germà com jo tenim una base d’escultura que vam realitzar a l’Escola d’Arts i Oficis d’Olot.

Si algú no us coneix i descobreix Alma Cubrae avui, com explicaríeu la vostra feina? Quants sou i quin és el dia normal de treball dels Alma Cubrae?

És difícil explicar el què fem…Sempre diem que som una companyia d’espectacles medievals i recreació històrica. Però els nostres coneixements i experiència ens han portat a treballar en altres sectors com el museístic, arqueològic, televisiu i cinematogràfic. Recentment ens hem obert camí en el món del còmic i del cosplay. Actualment som unes 15 persones que formen part del grup. Si bé el pes del grup recau en 5-6 persones que ja sigui per temps i disposició es poden involucrar-se més.

Alma Cubrae amb una recreació de gladiadors, Arde Lvcvs

Us veu trobar amb dificultats pel camí fins a arribar al dia d’avui? Sou un referent per molta gent, així que si hi ha algun lector de Llegendàrium que vol emprendre el camí que vosaltres vàreu emprendre i ara ens està llegint, què els hi recomanaríeu per superar aquestes dificultats?

Amb dificultats ens hi trobem diàriament. Als inicis ens trobàvem amb la complicació que no teníem material, ni vestuari, ni experiència. En canvi ara la dificultat és poder mantenir la qualitat dels nostres productes i serveis, ja que cada vegada ens arriben projectes més grans i amb més responsabilitat. El nostre humil consell és que no perdin la il.lusió del començament. I que es mentalitzin que aquest camí és llarg i dur.

Quines són les fires o espectacles més assenyalats o dels que guardeu un millor record?

Fires que guardem especial record poden ser el Festival Terra de Trobadors de Castelló d’Empúries, que és la fira on ens vam poder estrenar i la qual portem 11 anys consecutius poden participar-hi. La Fira Medieval de Calonge també és una de les fires que la gent del poble ens tracte molt bé, la fira Medieval-Fantàstica Aloja de Banyoles que és la de casa, l’Arde Lucus de Lugo que ens tenen molta estimació, n’hi ha moltes…

Com a espectacle que tenim bon record seria el de “Yokai” on representàvem que el nostre mag Arcanus viatjava a l’època del Japó feudal i li succeïen tot un seguit d’esdeveniments.

Ademar, un dels personatges d'Alma Cubrae
Ademar, un dels personatges d’Alma Cubrae

Ens podeu explicar quin serà el vostre proper espectacle a Castelló?

La setmana prèvia al Festival, el dissabte dia 2 a la tarda a la platja d’Empuriabrava reproduirem el desembarcament marítim de Malgulí a la zona, que es veurà interrompuda per una incursió de pirates moriscos.

Ja en el Festival produirem un espectacle nou, relacionat amb la venta d’esclaus, portarem l’exposició sobre l’evolució de les armes i armadures al llarg de l’edat mitjana. També farem la presentació del nostre còmic i participarem juntament amb la companyia local els “Serf de la Greva” en la recreació d’un casament jueu medieval, a partir de manuscrits trobats a la vila comptal.

També heu sortit a l’estranger: Espanya, França… quins són els països on us agrada més treballar, a part de Catalunya, és clar? Trobeu que tenen una manera diferent de treballar? El seu nivell és molt més elevat que el català? O actualment estem al mateix nivell?

Ens agrada molt treballar per Alemania i recentment hem treballat en una atracció d’estil Steampunk en la confecció de complements de vestuari i atretzzo, un estil que no estem acostumants i hem gaudit molt amb el resultat.

Estem molt lluny d’arribar al nivell Europeu. Ens porten uns vint anys d’avantatge, a part de que els seus governs aposten per la recreació històrica a diferència del què estem vivint aquí.

El condotier Nicolàs de Campobasso juntament amb Joan de Lorena i de Calàbria, fill de Renat d'Anjou. Fent els preparatius pel setge a Banyoles.
El condotier Nicolàs de Campobasso juntament amb Joan de Lorena i de Calàbria, fill de Renat d’Anjou. Fent els preparatius pel setge a Banyoles.

La veritat és que, solament cal donar un cop d’ull als vostres espectacles i a la vostra web, per veure que cobriu moltes èpoques (gladiadors, medievals…) i propostes, des de lluita, tallers didàctics, recreació fidel d’armes i peces històriques, malabars, pirotècnica, cosplays impressionants… Què és el que té més sortida actualment de totes les vostres propostes? Heu notat una variació en la demanda d’ençà que heu començat? Com decidiu emprendre un nou projecte?

No sabria dir-te què té més sortida, suposo que depèn de la temporada hi ha més tirada per una cosa o per una altre. Nosaltres simplement escollim els projectes que ens venen més de gust realitzar en aquell moment. Si que hem trobat un augment en la demanda, ja es va conèixer quan es va estrenar El senyor del Anells, i ara a tornat a reviure amb Joc de Trons. Simplement valorem si és un projecte motivador, que en puguem treure un benefici i si tenim prou temps de marge per la realització.

Els èxits de la novel·la, videojocs i la literatura influencien aquesta demanda (Joc de Trons, The Witcher, El Senyor dels Anells…)?

Si i tant, són productes de gran qualitat i gran èxit. Naturalment això ens beneficia ja que genera una demanda d’aquests productes.

Fa poc us he vist també a la pel·lícula Pàtria, d’en Joan Frank Charansonnet, a qui li vaig fer una entrevista per Llegendàrium. Què ens podeu dir del vostre treball a aquesta pel·lícula? Em vaig fixar que hi ha un moment en què els guerrers d’Otger criden «Alma Cubrae!»…

A Pàtria hi vam participar un parell de dies, portant les armes de setge, vestuari, atretzzo i vam organitzar el què seria la batalla final, coordinant els figurant, amb els genets i els seus cavalls. Hahahaha…. si, hi ha una escena que utilitzen el nom com a crit de guerra, és una picada d’ullet que ens fa fer l’amic Joan Frank.

Alma Cubrae al Castell de Montsoriu

En quines produccions audiovisuals més heu participat?

Hem participat en moltes produccions audiovisuals però podem destacar diversos documentals per Tv3 en el programa de “Sense Ficció” (Anatomia d’un Rei, Papers personals, No-Do). També hem participat en diversos anuncis com el de “Game of War” protagonitzat per la model Kate Upton, o l’anunci del canal Isrealià “Yes Tv”. A la pel.lícula “The Promise” protagonitzada per Cristian Bale, vam treballar com a figuració especialista. Però la més important fins ara ha sigut poder treballar en una sèrie tant mundialment reconeguda com Joc de Trons, la sisena temporada.

I he vist que també us heu implicat en la creació d’un còmic que dóna sentit al vostre mateix grup, Alma Cubrae, el cobrador d’ànimes. Com ha anat aquest projecte i on el podem gaudir?

Un projecte molt especial per nosaltres que hi hem estat treballant uns cinc anys, i que ens ha fet molta il.lusió poder-lo finalitzar i presentar.  La idea del còmic ve de quan vam començar a fer espectacles al carrer, aleshores ens vam inventar un seguit de personatges que ens agradaria interpretar a nivell personal, com uns alter-egos nostres. Així van néixer els personatges de Mordekay, Ademar, Bernat, Ivy, Igor, etc… El què vam poder apreciar és que, al cap del temps, la gent s’identificava amb algun d’aquests personatges i ens demanaven més informació sobre aquests, d’aquesta manera se’ns va acudir fer un còmic on s’expliqués el món, l’origen, la història, els personatges, etc.

Gràcies a la participació en el projecte del talentós Sergio Sandoval, conegut per haver realitzat l’art-concept de pel.lícules tan famoses com Hellboy, Laberinto del Fauno, Romasanta, d’entre altres, vam poder posar fil i agulla al projecte. Sergio ens va presentar a Gonzalo Torné escriptor , guionista i guanyador de diversos concursos literaris i a Mado Peña colorista, professora a l’Escola de còmic Joso de Barcelona. Un cop realitzat el còmic vam tenir la sort que l’editorial Ominiky va apostar per nosaltres i ens van presentar a l’Editorial Panini, que finalment les dues editorial es van fusionar en una sola marca Ominiky Evolucion, per editar-nos el primer volum.

El còmic es pot adquirir en qualsevol botiga especialitzada en còmic, Fnac, Corte Inglés, també es pot comprar via on-line desde la nostra web.

Dit això, amb el temps crec que heu anat construint una mitologia pròpia. És així? Teniu una mitologia pròpia? Parleu-nos d’ella.

Doncs si, hem creat un món propi a partir de les idees de Jordi Tarrats, company nostre amb gran experiència en els jocs de rol. Inicialment ell ens va fer un esbós del què seria aquest univers, amb els mapes polítics i geogràfics de la zona, amb les diferents cultures i creences. A partir d’aquí Gonzalo Torné i Sergio Sandoval van poder desenvolupar totes aquestes idees, afagint-hi contigut, criatures, monstres, objectes màgics, etc.

El caçador de monstres Geralt de Rivia, d'Alma Cubrae, a Gigamesh
El caçador de monstres Geralt de Rivia, de la saga The Witcher, interpretat per Alma Cubrae a la Llibreria Gigamesh, amb l’ocasió de l’arribada del seu autor, Andrzej Sapkowski

Vosaltres sou de Porqueres, a Girona. I feu molt bona feina pel que fa al patrimoni i a donar a conèixer la història de Catalunya. Jo mateix us vaig descobrir a la Fira de l’Aixada, de Manresa, amb l’exposició de les vostres armadures i armes de reis i comtes catalans, segons els textos de Martí de Riquer. La veritat és que eren extraordinaris i d’ençà d’aleshores no us he deixat de seguir. Quin és el procés de documentació que seguiu per a portar a terme les vostres peces i espectacles històrics?

Una tasca que hem portat a terme durant aquests anys ha estat recuperar l’ofici d’armer, una feina que ens ha portat a viatjar per tot Europa buscant informació d’armadures i peça arqueològica en museus i col·leccions.  De fa temps que treballem conjuntament amb Xavier Hernàndez Cardona, catedràtic a la UB. I amb Francesc Riart, il.il·lustrador especialitzat amb vestuari militar de totes les èpoques. Ells ens ajuden i assessoren quan hem de recrear peça històrica, ja que ells tenen una gran experiència i coneixements. A part també fem recerca informàtica que ens amplia el ventall de possibilitats a l’hora de reproduir vestuari.

A Llegendàrium ens interessen molt les llegendes, folklore i història del país. La vostra feina, també, és una manera molt bonica de conservació del nostre patrimoni i tradicions, veient-los com mai els hem vist i donant-los a conèixer al públic. Sentiu la vostra feina també, amb un punt patriòtic? Quina importància li doneu a la relació amb la llengua, la història i tradicions de la terra?

Si i tant. Fa anys enrere quan vam presentar l’exposició de Cavallers Catalans, vam apreciar que la gent, en general, no sabia qui eren aquells personatges que nosaltres estàvem ensenyant i que havien sigut tant important per la història de Catalunya. Això ens va fer pensar que seria important recuperar la història del nostre país, juntament amb el folklore.

Com us sentiu quan reviviu personatges tan importants de la nostra història? Feu també documentació per a caracteritzar-los i interpretar-los?

Ens agrada molt, és molt divertit posar-te en la pell d’aquells personatges. Si, intentem documentar-nos el màxim possible, analitzem el context històric i fets que li van succeir a fi d’entendre’l i facilitar així l’ interpretació d’aquest. Alhora que aprenem passatges de la història.

Exposició d'armes de reis catalans. Alma Cubrae
Exposició d’armes de reis catalans basades en l’Arnès del Cavaller, de Martí de Riquer i altres documents històrics. Alma Cubrae

Hi ha alguna època o estil (històric, fantàstic…) al que li tingueu més estima? I, dins de la fantasia, algun món en concret? El vostre cosplay de Geralt de Rivia és espectacular!

Ens agrada molt recrear la Baixa Edat Mitjana, segles XIV, XV, sobretot el segle XV que el tipus d’armadura és complerta, i que és més difícil de recrear. A nivell fantàstic ens agrada recrear personatges de Joc de Trons i com bé dius el món del vídeo-joc de “The Witcher”. També ens agraden altres estils com Steampunk, Dieselpunk, Greenpunk.

I sobre llegendes catalanes, us he pogut veure en el passat a Aloja, la fira de Banyoles relacionada amb el fantàstic català i la fantasia en general. De quines llegendes catalanes feu recreació i amb quines us podrem veure en el futur?

Enguany serà la IX edició de la fira que es celebrarà el segon cap de setmana d’Octubre. A la Fira Aloja d’aquest any representarem la Llegenda del senyor de Cartellà, al qual se li van fer entrega d’unes relíquies, però malauradament va ser encantat per una dama, i atacat pels cavallers negres. Aquesta llegenda l’hem recuperat gràcies a l’Àngel Vergés reconegut folklorista banyolí i que ens ajuda en les nostres recreacions. A part també recrearem un acte que es feia antigament que era l’Entrada de l’Abat. Quan l’abat nou arribava a la vila havia de retre jurament als Jurats de la Vila i realitzar tot un protocol fins arribar al què seria el seu nou Monestir.

Fa poc hem tingut el plaer de representar una de les llegendes més conegudes a Catalunya, al poble de Sant Joan de les Abadesses, vam poder passejar l’esperit del comte Arnau pels carrers de la vila, trobant-se en diferents escenes on interpretàvem passatges de la seva Llegenda.

M’agradaria acabar preguntant-vos, quins són els projectes més nous que teniu entre mans i quins ens podeu anunciar pel futur?

Ja estem treballant amb el segon volum del còmic d’Alma Cubrae, juntament amb un joc de taula, per poder ampliar aquest món propi de fantasia.

Properament ens podreu veure a la televisió en una sèrie-documental sobre els orígens de Catalunya dirigides per Carles Porta i guionitzada pel reconegut escriptor Albert Sànchez Piñol, i on vam tenir un pes important en el projecte.

Moltes gràcies pel vostre temps. Us desitjo molta sort en els vostres projectes i poder-ne gaudir de la vostra feina ben aviat a fires i espectacles, i per molts anys més!

Moltes gràcies a vosaltres!!

Facebook d’Alma Cubrae, on podreu estar al dia de les seves actuacions