Canvis a Llegendàrium. Segon i tercer nivell de mecenatge

L'últim baluard de l'Orde de l'Atxa. Il·lustració original de Marina Polo

Aquesta propera Revetlla de Sant Joan, Llegendàrium farà tres anys. Han estat tres anys en els quals he publicat centenars de llegendes, rondalles, mites i faules. Hem descobert desenes de criatures de les terres de parla catalana, algunes conegudes. D’altres totalment perdudes. I també intrigants tradicions, jocs i balls, personatges extraordinaris i indrets oblidats. Però si he escrit centenars d’històries entre aquestes pàgines digitals, encara en queden moltíssimes per explicar, recuperar, restaurar i retornar al lloc que els hi pertoca, que és en el cor i en la memòria de tots vosaltres.

Així doncs, seguim desvetllant el futur de Llegendàrium! En aquesta publicació coneixereu el segon i el tercer nivell de mecenatge. Si voleu recuperar el primer, us deixo aquí l’enllaç.

Us recomano llegir-lo abans de seguir:

Xerrades

La primavera d’aquest 2020 començaré a realitzar una sèrie de xerrades mensuals. Cadascuna d’elles celebrades una o dues vegades al mes, giraran al voltant d’un tema relacionat amb Llegendàrium, per exemple parlarem «del concepte de drac en la cultura catalana» o «les dones d’aigua: lligams amb altres éssers europeus». Solament per dir-ne dos. Aquestes xerrades seran escrites i realitzades per mi mateix i, en algunes d’elles, comptarem amb la presència i col·laboració d’experts en cada tema: historiadors, antropòlegs, arqueòlegs, escriptors, lingüistes o vilatans que coneguin de primera mà els indrets i les llegendes…

Participació: Les xerrades duraran d’una a dues hores, amb una part final on estareu convidats a participar, dient la vostra, ampliant i aportant al tema o, senzillament, fent les preguntes que considereu. També hi haurà xerrades enfocades especialment per famílies i mainada.

Terra: Atenent a tot el territori sencer de parla catalana, procuraré que aquestes xerrades se celebrin a diversos punts de la nostra geografia. Tenint present, sempre, els territoris rurals. Això dependrà molt, també, d’aquells espais que trobi disponibles o que s’ofereixin per a poder celebrar-les. Algunes seran a l’aire lliure, en el mateix indret relacionat amb la llegenda o concepte del qual parlarem, d’altres a cobert, en aquella ciutat o poble on transcorre la història o va viure el personatge en qüestió, si s’escau.

Públic: Aquestes conferències no seran obertes. Per poder participar-hi s’haurà d’enviar una petició d’inscripció fent servir el formulari de contacte de la pàgina web. L’aforament estarà limitat a 20 persones cadascuna, com a molt. A vegades serà menys. Els primers a inscriure-s’hi tindran prioritat, però per damunt d’aquests tindran prioritat els mecenes de segon nivell en amunt. Un cop enviat el formulari, us confirmaré l’assistència i, quan hàgiu fet l’ingrés de 12 euros de cada xerrada, rebreu una invitació-entrada personalitzada al vostre correu electrònic.

En el primer any de la seva celebració, cap d’aquestes conferències es publicaran enlloc, en cap llibre, en cap article.

Segon nivell de mecenatge

El segon nivell de mecenatge serà de 6 euros mensuals. I està íntimament lligat amb les xerrades:

• En primer lloc, gaudireu de tots els avantatges d’un mecenes de primer nivell: accedir a tots i cadascun dels articles per mecenes / participar activament en les publicacions de Llegendàrium / escollir una il·lustració mensual / accedir a un fòrum privat per a mecenes i altres coses que s’aniran veient al llarg de l’any.
  • Pel que fa a les xerrades: no caldrà que us inscriviu ràpidament, sempre tindreu prioritat per damunt de tota aquella gent que no siguin mecenes o que facin el primer nivell de mecenatge.
  • Gaudireu d’un descompte del 50% en totes les xerrades.
  • En algunes ocasions, podreu votar per escollir el lloc de la següent xerrada.
  • Hi haurà xerrades exclusives per mecenes de segon nivell en amunt.

Viure el territori

Sempre he pensat que seria apassionant portar els articles que publico al mateix territori, anar-los explicant a mesura que anem recorrent la mateixa terra d’on nasqueren, escoltar-los al costat d’aquells que les protagonitzen. Explicar els arbres que les rodegen, la història i la mitologia de les roques, herbes i animals que hi viuen, de les persones que hi caminaren i que, ara, sembla que no hi són. I aquesta serà també una novetat d’aquest 2020: Llegendàrium farà el salt a l’altra banda de la pantalla i coneixerem els indrets, les coves, els rius i les valls, les velles ruïnes i els camins que molts altres trepitjaren abans que nosaltres i que altres trepitjaran després.

Arrelant: Quan visquem aquella part del territori escoltarem la veu dels que allà hi viuen, les seves llegendes i rondalles, ens enfonsarem per les arrels fins a les troballes arqueològiques i històriques, així com la relació d’aquestes amb tota la resta del país i més enllà, amb Europa. Com les xerrades, seran visites participatives que es faran a diverses parts de les terres de parla catalana. El funcionament serà el mateix que les xerrades: inscripció mitjançant el formulari, estricte ordre d’inscripció (aforament limitat depenent de la visita, s’avisarà en cadascun dels casos), pagament (16 euros) i rebuda de la invitació-entrada personalitzada.

Melodia: En algunes visites especials comptarem amb la participació de músics i actors, que ens acompanyaran donant vida a les contalles. Com amb les xerrades, en algunes hi participaran experts i hi haurà visites de caràcter familiar, per pares amb infants i joves.

Foc: Les visites duraran entre dues i tres hores. En el futur i, depenent de com funcionin xerrades i visites, és possible que també hi hagi jornades on durant tot un dia celebrarem trobades, xerrades i visites, gastronomia i narracions a la vora del foc, compartirem les llegendes i rondalles, les tradicions i els costums dels nostres pobles, recuperarem jocs tradicionals, cançons i balls perduts, així com altres tradicions avui oblidades; parlarem de què es feia antigament en celebracions com la Castanyada o la Nit de Nadal i, el més important: ho portarem a terme.

Tornarem a encendre el vell foc de les tradicions, de les brases que ens han llegat. Perquè vosaltres us l’emporteu a les vostres llars i seguiu fent-lo créixer.

Tercer nivell de mecenatge

El tercer nivell de mecenatge serà de 8 euros mensuals. I està íntimament lligat amb les visites:

• En primer lloc, gaudireu de tots els avantatges d’un mecenes de primer nivell: accedir a tots i cadascun dels articles per mecenes / participar activament en les publicacions de Llegendàrium / escollir una il·lustració mensual / accedir a un fòrum privat per mecenes i altres coses que s’aniran veient al llarg de l’any.
  • Com en el segon nivell: no caldrà que us inscriviu ràpidament en xerrades o visites, sempre tindreu prioritat per damunt de tota aquella gent que no siguin mecenes o que facin el primer nivell de mecenatge.
  • Gaudireu d’un descompte del 75% en totes les xerrades.
  • Gaudireu d’un descompte del 50% en totes les visites.