Terra de Trobadors XXVII: Malgaulí, el darrer comte lliure

Justa de cavallers a Terra de Trobadors, Castelló d'Empúries

Terra de Trobadors és un dels festivals dedicats a l’Edat Mitjana més destacats de Catalunya, un autèntic clàssic que cada any se celebra a la localitat emporitana de Castelló d’Empúries i que implica a tot el poble i a gent vinguda d’arreu de Girona i el Principat. Com a festival identitari dels castellonins que és, cada any gira al voltant de diversos fets històrics que rememoren quan Castelló fou capital del comtat i estan dedicats a un comte en concret. Ponç VI d’Empúries, anomenat Malgaulí, era la figura que centrava el Terra de Trobadors d’enguany, el darrer comte emporità lliure i una figura d’aquelles tràgiques, a mig camí entre la llegenda i la història, i que suposava el principi de la fi de la seva nissaga. Malgaulí però, amb la seva intenció d’unir la casa de Cabrera, una de les nissagues més poderoses de Catalunya, de qui era descendent a través de la seva mare Marquesa, amb la d’Empúries, podria haver arribat a ser un dels magnats més potents d’aquell moment.

Després de l’assassinat del seu germà, el comtat recaigué en les seves mans quan no s’ho esperava, i estant educat a Sicília, on la casa de l’Empordà tenia grans interessos, portà amb ell part de la cultura italiana a les nostres terres, com ja feren altres nobles catalans, i es casà en segons núpcies amb Elisabet de Sicília, de qui tindrà l’hereva del comtat, la petita i malaurada Marquesa d’Empúries, desposseïda del seu comtat per Hug de Cardona. Després del de Cardona, Empúries ja passà a mans del casal de Barcelona amb la figura de l’infant Pere d’Aragó i d’Anjou, una de les altres figures llegendàries de la nostra història i un personatge que sembla extret d’una novel·la. El govern de Malgaulí es veié afectat per molt poca tranquil·litat, va ser excomunicat, s’enfrontà al rei Jaume II i a altres magnats com el vescomte de Rocabertí, sempre refermant la seva intenció de mantenir la independència relativa del seu feu. Avui les seves restes descansen, set-cents anys després, dins la basílica de Santa Maria de Castelló d’Empúries, des d’on ha pogut escoltar els concerts, els parlaments, les escenes i els drames que s’han fet en el seu honor.

Berros de la Cort al Castelló d'Empúries 2017, fotografia de Vadó Buch Castañer
Berros de la Cort al Terra de Trobadors 2017, fotografia de Vadó Buch Castañer

I és que el Terra de Trobadors és un festival que, any rere any, s’esforça per combinar activitats de caràcter lúdic com concerts, música al carrer, espectacles còmics o d’exhibició d’esgrima, amb d’altres purament històrics i identitaris de la seva població, com les visites guiades al seu ric patrimoni, d’entre el que destaca la seva Cúria-Presó o la Sinagoga del Puig del Mercadal, entre d’altres. Enguany les conferències i activitats històriques estaven centrades en el Convent de Sant Domènec, panteó dels comtes d’Empúries. Amb conferències dedicades a «l’activitat dels frares mendicants a la cultura literària» o sobre «Francesc Eiximenis i el bon govern», a més de concerts com «Monodies i polifonies medievals, la tradició del cant a Occident», de l’Schola Antiqua, especialitzada en cant gregorià. El diumenge, també, es presentà l’interessant llibre «El Judici Final. So. Imatge. Litúrgia. Escena.», de la Dra. Maricarmen Gómez i el Dr. Eduardo Carrero, ambdós de la UAB, i el Dr. Sadurní Martí, de la UdG.

El Terra de Trobadors d’aquest any, però, es va veure afectat per la pluja, que va interrompre la majoria d’activitats del dissabte, i pel fort vent de tramuntana del diumenge. Però malgrat això i gràcies a una excel·lent organització, el diumenge vàrem poder gaudir de gairebé totes les activitats que no es pogueren dur a terme el dissabte. Una autèntica riuada d’activitats que convertiren el diumenge, per atzar, en un festival enèrgic i molt viu, ple a vessar de gent. Els carrers ompliren de bona música i espectacles itinerants, de bandes com Sübitus, L’Os Pedrer, Acibreira, Graiatus o Xarop de Canya, i dins de la basílica els sons estrictament medievals tornaren amb el concert «Dulces Resonabat Sonus», dels Locus Desperatus, centrada en la música religiosa a les capelles catalanes del s.XIV.

Alma Cubrae, La venda d'esclaus
Alma Cubrae a Castelló d’Empúries amb La venda d’esclaus, fotografia d’Albert Collado

Destacant alguns espectacles realitzats pels mateixos joves de Castelló amb la col·laboració d’altres companyies habituals del festival, Mortis Causa, de La Forca, o l’Emboscada al Pont Vell, l’Escaramussa o el Judici del general de Sicília, malabars i saltimbanquis, amb aquell aroma de peces curtes de commedia dell’arte i teatre de carrer entre la diversió, la farsa itinerant i la picaresca, com la divertida peça còmica de La venta dels esclaus, dels Alma Cubrae, el vibrant concert sobre escenari dels Berros de la Cort, l’espectacle de fantasia mitològica de la companyia francesa Les MontsRieurs amb els seus Tanarücks, a més de la ja tradicional justa de cavallers, un dels espectacles que més esperen tots els visitants, aquest any amb un nou presentador, que va complir molt bé el seu paper; o l’espectacle pirotècnic i de foc Xera, de la companyia Excalibur, que degut el vent no pogué utilitzar la pirotècnia, però que va impressionar als espectadors amb com els artistes s’enfrontaven a les flames.

Terra de Trobadors és un dels festivals dedicats a l’Edat Mitjana que porto visitant més anys seguits i puc dir que és una aposta segura: En ell es reuneix un gran nombre d’espectacles, companyies, músics i artistes pels carrers i edificis històrics de Castelló d’Empúries, a més de bategar amb el cor de la seva població, essent un d’aquells festivals en què veus clarament que tot el poble hi està implicat i se l’estima amb passió, sigui organitzant les justes de cavallers, les escenes teatrals, el sopar comtal o venent al mercadal. I espero que aquest cor, en l’esperit dels castellonins segueixi bategant amb força durant molts anys.