Templers, recreació històrica de l’Edat Mitjana al Museu d’Història de Catalunya

Les Dames de Salern al Museu d'Història de CatalunyaRecreació històrica del segle XII.
Les Dames de Salern al Museu d'Història de Catalunya. Recreació d'estris de medicina de l'Edat Mitjana. Fotografia d'Arnau Folch

Fa poc us vaig parlar de la Festa dels Templers de Puig-Reig. Avui us porto un esdeveniment relacionat, fet al voltant del Museu d’Història de Catalunya i la seva magnífica exposició Templers, que encara podeu gaudir-ne fins al 23 de Juliol. Ahir, diumenge, durant tot el matí, els grups de recreació Hereus de la Història, Companyia Almogàver, Arx Corpus Dei Cordis, Templers del Comtat de Barcelona, Recognoverunt Proceres i Les Dames de Salern, entre d’altres i sumant uns 40 recreacionistes, van portar de manera totalment gratuïta a la plaça Pau Vila, davant del mateix museu i d’un mar radiant, una sèrie de recreacions didàctiques sobre diferents aspectes de la vida civil i militar de l’Edat Mitjana, especialment dels segles XII i XIII, que és quan van viure els cavallers del Temple.

Allà vaig poder veure com s’encunyaven i fabricaven les monedes, la farmacopea d’un metge i herborista i tots els seus estris, inclosos unes simpàtiques sangoneres que vaig poder tocar –eren de plàstic, confirmat!–, els telers, tints i maneres de confeccionar la roba o els diferents ingredients de la cuina medieval i diverses receptes ben sorprenents, procedents del receptari medieval català conegut com a Llibre de Sent Soví. A més dels habituals combats i explicacions tècniques entre diferents personatges de la nostra història: Almogàvers, templers, hospitalers, nobles, mercenaris… I gaudir d’un espai per infants i adults on trobem molts jocs propis de l’Edat Mitjana. Reconec que no vaig poder estar-me de jugar amb alguns d’ells, ja que els vaig trobar molt enginyosos, amb politges, contrapesos i tot tipus de mecanismes, especialment amb unes serps de fusta que capturaven un peix que intentava escapolir-se. Si un dia podeu, proveu-ho.

Armes i armadures de recreació història al Museu d'Història de Catalunya
Armes i armadures de recreació històrica al Museu d’Història de Catalunya. Fotografia d’Arnau Folch

Pel que fa a l’aspecte didàctic, com molts dels recreacionistes provenien de les llicenciatures d’història, arqueologia, paleografia… les recreacions eren fidels i rigoroses, a més tots ells, amb molta amabilitat, et donaven tot tipus d’explicacions sobre el que es mostrava, coneixedors de tot allò que s’exposava i que havien fet ells mateixos amb artesania i paciència. Suportant els rigors de la calor, abillats amb tot l’equip propi dels combatents medievals, els Hereus de la Història, que també feien visites dramatitzades per l’interior de l’exposició quan la vaig visitar, van anar mostrant diferents estils i formes de combat, armadures i armes, amb l’evolució pròpia dels diferents segles, des del segle XII fins a les armadures completes del segle XV.

L’exposició dels Templers, Guerra i religió a l’Europa de les croades, en aquest sentit està molt ben dissenyada per submergir-nos en la vertadera història d’aquest orde monàstic i guerrer medieval, construïda al voltant de diferents passadissos on, fora, trobem reflexions i cites històriques, i dins les sales diferents aspectes dels Templers, com la vida monàstica, les croades o el seu final, convertit en mite en mans de la llegenda durant els segles XIX i XX, tot ordenat de manera cronològica i amb peces autèntiques i originals. Algunes són mostres realment valuoses de la història de Catalunya provinents d’arreu d’Europa, com l’espasa que en Martí de Riquer, un dels nostres més importants medievalistes, va identificar com a Tissó, una de les espases de virtut de la nostra terra i que després va passar a mans del famós Rodrigo Díaz de Vivar, El Cid. Tissó em va sorprendre per la seva extraordinària conservació, talment semblava forjada avui dia.

La recreació històrica fa dècades que s’està desenvolupant a altres països europeus, on compta amb milers d’aficionats que es prenen la història amb rigor i diversió a parts iguals, gaudint del fet de tornar-la a reviure. Essent com és una afició relativament recent al nostre país, els grups que hi eren presents varen fer molt bona feina, complementant d’una manera orgànica l’exposició dels Templers. La gent estava encantada per tot allò que veia, especialment els passavolants ocasionals, tant per les vistoses espases i armadures que lluïen sobre les taules, com escoltant les xerrades dels recreacionistes. Va ser una bona ocasió per viure i palpar la història de ben a prop i és que a vegades dins d’un museu et queda més llunyana, d’aquesta manera pots veure amb els teus propis ulls allò de què et parlen els llibres i les vitrines.

Celebro doncs la iniciativa del Museu d’Història de Catalunya de comptar amb recreacionistes i especialistes, com ja fa dècades que fan els museus d’Anglaterra o França, per apropar la història a la gent del carrer.

Tres recreacionistes conversen amb el Museu d'Història de Catalunya al fons.
Tres recreacionistes conversen amb el Museu d’Història de Catalunya al fons. Podem observar, d’esquerra a dreta, un cavaller templer, un sergent templer i un mercenari del segle XIII. Fotografia d’Arnau Folch