Recull de llegendes i tradicions (VIII): A l’ombra de l’Hostal Cremat

Aquí teniu el recull de llegendes que he anat publicant aquest mes a les xarxes socials. Quines hi trobareu?

L’Hostal Cremat de Bagà, obscura llegenda possiblement inspirada en crims reals, uns tràgics i terribles esdeveniments del Berguedà que podem trobar, també, a molts altres pobles i barris.

El cavaller de Milany, antiga llegenda inspirada en unes ruïnes reals, les del castell de Milany, amb ressons fàustics i de velles tradicions, avui perdudes.

El ramat maleït, fet bruixat que va recollir Joan Guillamet a Vilacolum, l’Empordà, d’uns esdeveniments que amaguen creences de temps no tan llunyans com ens pensem.

El Fill de la Terra, llegenda heràldica i romàntica, al voltant de Guillem Ramon de Montcada, heroi medieval català conegut amb el renom d’El Gran Senescal.

La prova de la princesa Violant, reescriptura i posada al dia de la llegenda clàssica El rei Jaume i l’argenter jueu, amb elements nous i subtileses que he manllevat d’altres tradicions simbòliques europees.

La bruixa penedida, llegenda romàntica i gòtica que s’inspira en uns fets reals, les persecucions de les bruixes que es reunien a l’estany del Diable, del Capcir a la Catalunya del Nord, durant el segle XVII.

Els cavallers que mataren el rei Pere, narració ficcionada i amb motius fantàstics de la desfeta de Muret, des del punt de vista dels desconeguts cavallers que mataren al rei Pere el Catòlic. Un record de tots aquells sense nom.

Si voleu llegir més llegendes i rondalles curtes… seguiu aquest enllaç: Reculls mensuals