Presentació de La Reina de Kígal, a la llibreria Chronos

La Reina de Kígal
La Reina de Kígal

Aquest dissabte a la llibreria Chronos, a Barcelona, es presentà una nova novel·la de fantasia èpica en català –també en castellà–, La Reina de Kígal, el primer volum d’una nova trilogia ambientada en el món de la saga Kadingir, que ja comptava amb una anterior trilogia, formada pels llibres El ceptre de Zink, El senyor de Zapp i El cas Shapla i que es complementarà amb una quarta entrega durant l’any que ve.

Presentada per dues de les seves escriptores, Mercè Masnou i Helena Sales, amb la companyia de les espectaculars il·lustracions de l’Enrique Corominas, conegut per el gran public per il·lustrar la saga Joc de Trons, La Reina de Kígal és una «preqüela» de la primera trilogia de Kadingir, protagonitzada per la Nírgal Sata, l’àvia de la protagonista de l’anterior, Ishtar, i en la que assistim a la seva lluita per assolir la seva corona i les relacions que estableix amb altres personatges i races. Els noms, de ressons sumeris, tenen a veure amb la mescla de fantasia i món real que presenta aquest món de desbordant fantasia, ja que els zitis, els «humans» de Kadingir, porten visitant el nostre planeta d’ençà dels temps de Sumèria, cultura amb la qual tenen molt a veure.

Vestides com els seus personatges, parlant com si elles mateixes fossin zitis, les dues escriptores ens van fer cinc cèntims de totes les races que poblen aquest món de Ki, molt ric en històries, cultures i detalls, que el converteixen en una saga que s’endevina propera a gèneres com la literatura juvenil –però per a tots els públics–, el còmic, el cinema –Jim Henson–, els videojocs, els jocs de rol i l’anime. Un món partit en dos hemisferis, el nord, on conviuen diferents races en relativa pau i amb una elevada tecnologia que els permet fer viatges dimensionals, i el sud, on un volcà en erupció permanent el torna inhabitable i es troba sotmès a  les maquinacions del violent rei dels Musdàgurs, els homes rèptil, que s’enfrontarà a la Nírgal. Fins i tot ens parlaren de les diferents habilitats de les quals gaudeixen les seves races i, si observem el final del llibre de La Reina de Kígal, podem trobar les diferents races humanoides, evolucionades de diferents espècies animals, amb les seves corresponents habilitats «màgiques» i puntuacions: mental, sensorial i conceptual. Això agradarà al públic que gaudeixi de videojocs i jocs de taula, ara tan de moda.

Usumgal, musdàgur. Dibuix de l'Enrique Corominas
Usumgal, musdàgur. Dibuix de l’Enrique Corominas

La història de la publicació de la saga de Kadingir és una altra història valenta, com d’altres que he presentat a Llegendàrium quan he parlat de novel·les de fantasia en català. I és que la primera trilogia de Kadingir, els dos primers volums, es publicaren per una editorial convencional –Roca Juvenil– a partir de l’any 2006. Però tant l’últim volum, com aquest primer de La Reina de Kígal, és autopublicat, tal com van dir les seves autores i indiquen al final del llibre, «gràcies a Amazon i a l’Era Digital». Internet ens dóna l’oportunitat de poder gaudir d’autors i obres que, d’altra manera mai podrien arribar a les nostres estanteries i, essent fantasia en català, possiblement un dels gèneres més difícils –sinó el més difícil, com hem anat veient en altres articles com els de La Pedra de la Llum o El Paradís Mort– de publicar en la nostra llengua, encara té més mèrit.

Però si una cosa va mostrar-se com a ben certa durant la presentació de La Reina de Kígal és que les seves escriptores estimen el món que han creat i hi creuen molt, lluitant per ell i treballant en ell de fa més de deu anys ençà, quan ens portaren les aventures de la Ishtar en la primera trilogia de Kadingir. Conspiracions, humor, acció, fantasia original i que vessa per les quatre cantonades del llibre, espero poder portar ben aviat una ressenya de La Reina de Kígal. Si una cosa estic descobrint amb Llegendàrium, no és que la fantasia en català no existeixi, sinó que està soterrada, amagada, però a l’abast de tots. Són llocs com la llibreria Chronos o autors valents com la Mercè Masnou i l’Helena Sales les que ens permeten gaudir-ne d’ella. A Llegendàrium us seguirem parlant dels gèneres del fantàstic en català sempre que en tinguem oportunitat.