Assaigs dels professors Pau Castell i Ramon Coll

Els autors que us porto avui no són novel·listes, són acadèmics, encara que en el cas de Ramon Coll ha escrit també sobre etnologia i llegendes del Maresme. Els seus estudis apunten a un lector diferent de les obres de ficció que normalment he ressenyat a Llegendàrium, però són molt interessants també per a un lector no acadèmic. Si voleu conèixer els fenòmens de la bruixeria, la cacera de bruixes i, en el cas de Coll les llegendes, en gaudireu força. Qui millor que ells, que han estudiat aquests fets històrics sobre el terreny, amb els documents de l’època a la mà i treballant en els llocs on van viure els seus protagonistes, per parlar-nos d’aquella gent i aquells temps?

A Catalunya hi tenim altres autors que han tractat molt bé el tema, com en Joan Soler i Amigó o en Daniel Rangil, d’ells n’he parlat anteriorment. He volgut presentar-vos avui aquests dos professors perquè alguns de vosaltres m’heu escrit preguntant-me sobre llibres i textos que introdueixin el tema de la bruixeria. En la seva obra i estudis hi trobareu una visió acurada i rigorosa, i un tret que a Llegendàrium valorem per sobre de tot: Que són dos acadèmics arrelats al territori i que estudien aquelles terres on han crescut, que els hi són pròpies i estimen, el Pallars i el Maresme. Dos territoris, dos marcs conceptuals i dues visions del món, molt diferents i alhora molt properes.

Per parlar de bruixeria catalana, avui, cal fer referència a l’obra de l’historiador Pau Castell Granados. Les seves investigacions sobre la cacera de bruixes són les més heterodoxes i actualitzades que podreu llegir en català. Personalment, vaig conèixer l’obra de Pau Castell pel curs «Magic in the Middle Ages», que oferien a Coursera, realitzat juntament amb la professora Delfi Nieto, i per la seva participació en el programa Sons de l’Edat Mitjana. Aquest curs, obert a tothom, és un molt bon inici per a qui vulgui iniciar-se en el tema de la bruixeria i la màgia durant l’edat mitjana i els inicis de l’època moderna. Al final de l’article us deixo alguns enllaços amb aquest curs i altres conferències i participacions de Castell a la televisió, així com els seus articles i treballs que ell mateix ha penjat a Internet.

Dos trets principals caracteritzen la seva obra assagística i docent: En primer lloc la seva formació a l’estranger, havent estudiat amb el professor Robin Briggs, que ja hem citat en alguns articles de Llegendàrium, a la Universitat d’Oxford i a la Universitat de Lausanne. Si coneixeu el tema arran d’haver llegit acadèmics anglosaxons o francesos, veureu que aquesta formació li ha permès portar a Catalunya una metodologia i visió contemporània sobre aquest fenomen històric. Un corrent renovador que ha acabat per arraconar l’iniciat per gent com Michelet, Murray, Leland, Frazer i d’altres antropòlegs i historiadors de fa més d’un segle, que van caracteritzar la bruixeria com una mena de supervivent sectari del paganisme. Idea que encara perdura en la ment popular però que, com comenta el professor Ronald Hutton a «Triumph of the Moon», va començar a ser discutida als anys 60 i descartada gairebé definitivament durant els 70 i 80 a les universitats angleses i americanes.

A Catalunya, i en general a Espanya, aquesta visió «neopagana», paternalista i amb tocs «rousseaunians» del Bon Salvatge, va tindre molt pes entre l’imaginari col·lectiu i també entre professors i especialistes, per l’obra de Caro Baroja i altres adherents a aquest corrent. Amb l’obra de Castell les formes més noves del pensament sobre la cacera de bruixes arriben a Catalunya. La seva tesi doctoral, «Orígens i evolució de la cacera de bruixes a Catalunya (segles XV-XVI)», del 2013, segueix sent un dels millors textos per fer-se una idea acurada del que era la bruixeria durant aquells segles. Castell, com podreu apreciar en els seus textos i en una conferència que us he deixat a baix, també parla de la condició femenina en relació a la bruixeria, així com de la participació de bruixots en diferents processos arreu del Pirineu, que és molt més habitual del que ens podem pensar per la imatge que tenim de la bruixeria com un tret propi i exclusiu de dones.

La segona característica que defineix la seva obra és el seu origen pallarès. Castell és originari de Tremp, la capital del Pallars Jussà, i ha dedicat molts dels seus esforços a estudiar la bruixeria d’aquella part del país i del Pirineu, amb treballs com «La persecución de la brujería en el Pirineo leridano (siglos XV-XVI)», «Sortilegas, divinatrices et fetilleres: Les origines de la sorcellerie en Catalogne», «Fetilleria i bruixeria a la Cerdanya en època medieval i moderna» i, sobretot, l’imprescindible «Un judici a la terra dels bruixots: La cacera de bruixes a la Vall Fosca (1548-1549)», un veritable estudi de microhistòria que es pot llegir tan com un assaig rigorós com també una apassionant narració. Hem de pensar que a les valls d’Àneu, l’any 1424, trobem la primera citació d’acció judicial contra bruixes i bruixots adoradors del Diable, anomenat el Mestre o Boc de Biterna; si deixem de costat el judici d’Astruga ça Gainarda de 1373, del que ja hem parlat a Llegendàrium i que ha sigut molt poc estudiat, encara que estaríem parlant de fets històrics relativament diferents. El judici contra aquestes cinc persones de la Coma de Mont-ros està tan ben detallat i documentat que podem, no solament imaginar perfectament el procés, sinó copsar la seva manera de viure i entendre el món que els rodejava. Si hagués d’escollir un sol text de Castell i recomanar-vos-el, seria aquest, per la seva força i capacitat evocadora.

A Esterri d’Àneu han realitzat l’exposició «Se’n parlave… i n’hi havie…», extraordinària mostra en la qual ha participat el mateix Pau Castell en la seva creació, i que és de visita obligada si voleu veure i viure, no solament el que eren els processos, sinó com era el seu món; perquè és una exposició feta per als cinc sentits, per tocar, olorar i deixar volar la imaginació. I també complementa molt bé una exposició clàssica que encara podeu trobar, si teniu sort, itinerant: «Per bruixa i metzinera». L’exposició sortirà d’Esterri i podreu trobar-la en altres viles i ciutats.

L’altre acadèmic de qui us volia parlar és en Ramon Coll Monteagudo. Coll és arqueòleg i ha treballat principalment en l’àmbit del Maresme, a la Serralada de Marina i el Corredor. Seus són els estudis que van servir de base pels articles que vam publicar sobre el Montcabrer, el Turó de l’Infern i la Cova de les Bones Dones.

Creu del Montcabrer al cim, a la dreta, i la Cova de les Bones Dones a sota, a l'esquerra
Creu del Montcabrer al cim, a la dreta, i la Cova de les Bones Dones a sota, a l’esquerra

També és un entès en el tema de les llegendes i els mites, d’ells ha fet diverses conferències, classes i ha publicat llibres molt interessants com «El Maresme fantàstic» i «El Maresme històric», on ens ofereix dues cares de la mateixa moneda d’una de les zones amb més tradició llegendària, mítica i de bruixes de Catalunya: El Corredor. Un territori on el diable hi passeja i fa el que vol, encara que com és tan proper a Barcelona i ha sigut molt humanitzat i explotat urbanísticament, ha restat molt desconegut pel gran públic.

Un tret que fa molt agradable la lectura dels estudis i llibres de Coll és la capacitat didàctica, que té com docent. Però, a parer meu, el que més caracteritza el treball que he pogut llegir de Coll és la seva precisió metodològica, la rigorositat a l’hora d’exposar les seves troballes, a més d’una sensibilitat literària quan convé en llibres com «El Maresme fantàstic» o articles com «Llegendes maresmenques sobre la Guerra de Successió», sense perdre de vista l’estudi antropològic i històric que rau i batega per sota de tota llegenda. Aquesta versatilitat la podreu trobar en les seves participacions en ràdios locals, conferències i xerrades a Vilassar i altres pobles del Maresme. A sota us deixo alguns enllaços per si el voleu escoltar.

A «Llegendes, tradicions i fets de la Serralada de Marina», un dels llibres que he gaudit més d’ell, trobem aquesta capacitat que té el professor Coll de saber utilitzar les diferents eines que té a la mà, després de molts anys de treball de camp i d’investigació, per oferir-nos un recull etnogràfic ple de detalls, escrit amb aquell esguard de qui sap on dirigir la mirada perquè coneix molt bé i estima el terreny que trepitja, doncs Coll també és de Vilassar de Dalt. Per desgràcia aquest llibre no és fàcil de trobar, però si esteu interessats en ell encara podeu trobar-ne còpies de segona mà a llibreries de vell –que és on l’he comprat jo– o d’edició nova potser per internet. Si esteu interessats en aquella zona entre el Maresme i el Barcelonès, entre el mar i la muntanya, el sol i la lluna, us heu de fer amb ell.

Si us hagués de recomanar una obra o uns textos per introduir-vos en el seu treball, potser us recomanaria el llibre «El Maresme fantàstic» i els articles «Llegendes de Vilassar de Mar» i, una mica més acadèmic, però amb detalls fascinants: «Sobre algunes llegendes i tradicions del Dolmen de Can Boquet (Vilassar de Dalt, el Maresme)».

Enllaços d’en Pau Castell Granados

Aquí podeu descarregar articles i estudis

Conferència sobre la cacera de bruixes al Camp de Tarragona

Conferència sobre la bruixeria a l’obra d’Hyeronimus Bosch

Conferència sobre el paper de les dones i la bruixeria: “De matrones i sanadores a bruixes i malèfiques”

Participació al programa “Misteris”, amb en Sebastià d’Arbó

Magic in the Middle Ages

Enllaços d’en Ramon Coll Monteagudo

Articles i col·laboracions

Interessant xerrada sobre llegendes, mites i faules a un institut

Xerrada sobre Apuleu i la seva llegenda de l’Ase d’Or i la relació amb Burriac (té tres parts, aquesta és la primera), segona part, tercera part

Entrada al bloc, El Maresme Medieval