Les bruixes es pentinen. Joan Soler i Roser Pubill

Les bruixes es pentinen. Joan Soler i Roser Pubill. 2014. Pòrtic

Un dels meus temes preferits és la bruixeria i les tradicions xamàniques ancestrals. Podria explicar-vos molts motius pels quals m’hi sento atret però deixem-ho en què, resumint, m’agraden les històries de dones i homes que viuen al marge de la societat, savis i potser bojos però al mateix temps nobles, lligats als esperits de la terra. I és que sobre les bruixes tothom sap alguna cosa. El gat negre. L’escombra destarotada. El barret punxegut. El nas ple de berrugues. A l’altre extrem també hi ha qui diu que aquesta figura pejorativa i popular mai va existir i de què, en realitat, eren dones sàvies, amb uns grans coneixements d’herbes remeieres i de l’art de les parteres, perseguides per la societat masclista d’aquella època. Sobre elles s’ha escrit molt, a vegades no gaire bé o d’una manera romàntica i idealitzada o, pitjor, sensacionalista. Si més no a Catalunya tenim la sort de gaudir de molts estudis d’alta qualitat en la nostra llengua, que tracten amb rigor els temes de la bruixeria amb les característiques antropològiques pròpies del país i que són valuosos reculls de documents reals i processos judicials, a més d’algunes interessants novel·les i relats de ficció molt ben documentats.

Però si hagués de recomanar un llibre introductori a algú que no coneix gens el tema, un llibre alhora divulgatiu i entretingut, molt llegidor per tot tipus de públic i edat, seria aquest que ens ocupa avui: «Les bruixes es pentinen. Mitologia i realitat de la bruixeria catalana». L’assaig està escrit per dos dels estudiosos i divulgadors més importants del folklore del nostre país, Joan Soler i Amigó (Badalona, 1941), Premi Nacional de Cultura Popular i autor de llibres imprescindibles com Mitologia catalana (1990) i, un dels meus preferits de la seva obra, Dones catalanes llegendàries. Reines, comtesses i heroïnes (2010), que tractaré amb un article més endavant a Llegendàrium, així com Roser Pubill i Porta (La Seu d’Urgell, 1952), editora entre d’altres de Tradicionari, l’enciclopèdia de la cultura popular catalana, una de les fonts a les quals acostumo a acudir freqüentment per a l’escriptura d’aquesta pàgina i lloc de trobada de qualsevol persona que estimi la flama que dóna vida a les nostres tradicions.

Un dels trets estilístics que més em van agradar d’aquest assaig va ser que manté un estil proper al conte de fades i a la tradició oral, a la poesia i al ritme propi dels cançoners. D’aquí el seu encertat títol de «Les bruixes es pentinen», tot sense perdre un gram de rigor, de compilació de tot tipus d’àmbits propers a les bruixes catalanes, des d’un recull de perfils humans i documents reals sobre les bruixes de les nostres terres, fins a un estudi de l’evolució de la bruixeria com a romanent sincrètic catòlic del darrer paganisme a l’Alta Edat Mitjana, passant per una resposta diríem –amb la perspectiva que ens dóna el temps i la memòria–, antisistema i decididament feminista a les estructures feudals a la Baixa Edat Mitjana. Tot recordant l’espectacle grotesc de l’abús per part d’una societat d’una altra part més feble al segle XVI, a través dels consells civils que van penjar desenes de bruixes a causa de la misèria social i moral d’una època terrible, que feia que una part del poble s’enfrontés a una altra part; a més, és clar, d’un apropament amable i d’allò més entranyable al vessant purament literari i folklòric de les bruixes, que s’allarga fins als nostres dies i que hom pot reconèixer ben fàcilment.

Les bruixes es pentinen és un llibre pròpiament d’introducció al tema, ja que conté tot un seguit d’aproximacions i variacions de la temàtica de la bruixeria, inclús d’aquelles tradicions recents i ben vives avui en dia, no solament aquelles que s’han convertit en imatges estàtiques i que tots coneixem de sobres, sinó també de fires, festes i recreacions històriques actuals, que ens demostren que la figura de la bruixa segueix ben present entre nosaltres. Sempre amb un estil molt agraït de llegir i un català acuradíssim, modern i tradicional alhora, és un d’aquells llibres que es nota que està escrit amb afecte i amor pel tema que tracta i, com aquesta revista està escrita des de l’amor per les tradicions i les llegendes, havia de ressenyar-lo; és un d’aquells llibres que no és limita a recopilar i parlar de velles tradicions oblidades si no d’aquelles que és formen avui en dia, davant els nostres ulls, símptoma d’un esperit popular ben viu i combatiu enfront les onades de les marees de l’oblit que amenacen amb apagar el foc i la paraula.

Doncs si voleu conèixer la bruixeria a casa nostra, ja teniu per on començar!

• Títol: Les bruixes es pentinen. Mitologia i realitat de la bruixeria catalana
  • Autors: Joan Soler i Amigó. Roser Pubill i Porta
  • Any: 2014
  • Editorial: Editorial Pòrtic. Grup 62
  • A qui el recomano?: A tot tipus de públic, des de joves fins a grans o qui vulgui conèixer el món de la bruixeria catalana de mans d’uns experts que estimen el tema sobre el que escriuen.