La memòria de la llibertat: La Festa dels Miquelets 2017

Festa dels Miquelets
Festa dels Miquelets, Olesa de Montserrat

Si no heu assistit mai a una recreació històrica, La Festa dels Miquelets, a Olesa de Montserrat, celebrada el passat cap de setmana de l’1 al 3 d’Octubre, és una cita que hauríeu d’anotar pels anys següents. Si us agrada la història de Catalunya i, concretament, els fets de la Guerra de Successió i del 1714, aleshores és una festa imprescindible. Tot passejant pels carrers del centre històric d’Olesa em vaig trobar una acurada posada en escena dels diferents campaments, el borbònic, l’austriacista –català– i el del cos de cuirassers de Sant Jordi, la cavalleria catalana, proper a l’Ajuntament. En llocs no molt llunyans d’on devien instal·lar-se en la realitat, quan la vila gaudia de muralles i els olesans patien la fam i la pobresa de la guerra. I en ells vaig poder veure-hi la vida que s’hi donava, des de la instrucció i els seguicis militars, bellament abillats i ben interpretats, que omplen la vila d’Olesa d’història, explosions de fusell i fum, marxes de tambor i flautí, botes i crits; fins a la vida quotidiana, amb detalls molt ben trobats, elements tan senzills però propers, com el menjar, la cuina, la música, l’alegria o la religiositat dels soldats, que ens transporten a una època no tan allunyada del que ens pensem. Sempre des del respecte i retent honors als combatents i civils que moriren en ella. Com ha dit l’alcaldessa d’Olesa de Montserrat: «La Festa continua mantenint el compromís amb la recreació històrica».

A La Festa dels Miquelets podem recuperar la memòria dels nostres avantpassats, vivint de primera mà la història d’aquells catalans del segle XVIII que combateren, sagnaren i donaren la vida pel país. Sempre des del rigor científic i històric i al voltant de fets ocorreguts a Olesa durant la Guerra de Successió, un lloc estratègic per a l’exèrcit aliat i per l’exèrcit català més tard, ja que disposava de castell, hospital i estava al centre d’un lloc de pas important, el camí ral d’Esparreguera, a mig camí de Manresa a Barcelona i d’Igualada a Terrassa i amb el front a Martorell, on era l’aquarterament borbònic.

Aquest any els fets centrals, recordats amb una espectacular i molt ben coordinada batalla al Parc municipal d’Olesa, van ser la captura del Capità María, i el guerriller conegut com a Roig d’Esparreguera a finals de juliol de 1714, ambdós figures claus de l’exèrcit borbònic, derrotades per part dels miquelets d’Ermengol Amill. El «Capitán María» va ser un sanguinari capitost borbònic i el Roig d’Esparreguera un guerriller organitzador d’elements de sabotatge i assassinat, també perpetrador d’una crueltat extrema contra soldats i civils. De fet, un cop capturats, el mateix poble d’Olesa va ser qui no els va perdonar fins al seu afusellament, fets recreats també en l’escena «La Justícia del Poble». Tots aquests fets es van viure amb una visceralitat i realisme veritablement espectacular i amb una participació espontània d’olesans i forasters, que no dubtaven en cridar o emmudir davant dels fets que allà s’escenificaven.

Enguany la batalla ha doblat els metres de superfície i, a més, ha comptat amb 200 recreadors, de diverses associacions entre les quals: Els Miquelets de Catalunya, el Regiment de fusellers i magraners de la Diputació del General «Generalitat», el Regiment de cavalleria Cuirassers de Sant Jordi, el Regiment de fusellers de muntanya Joan Vilar i Ferrer, 1707 Almansa HistóricaRegimiento Castilla i Régiment de «La Couronne», Miquelets de Girona–Régiment Anjou, Defensors de Girona–Regiment Molins, Regiment Sanguen Honoris, R. H. Moià–Hússars Hongaresos, i Miquelets del Regne de València–Regiment Mare de Déu dels Desemparats.

També s’ha commemorat, amb «Catalunya a Ultrança», el Consell de Guerra presidit per Dom Antoni Desvalls i de Vergós, Marquès del Poal, celebrat a la sala gran del castell d’Olesa de Montserrat el 20 i 21 d’agost de 1714. A Olesa, 6.000 soldats de l’exèrcit de l’interior del Principat de Catalunya es preparen per trencar el setge de Barcelona al crit de: «Via fora, socorro a Barcelona!» i en aquest consell hi havia dipositades les darreres esperances per recuperar la capital del setge borbònic. Tots aquests fets, interpretats talment com si fossin actors o, encara millor, els mateixos personatges d’aquella època. Així ho vàrem viure els que allà hi érem, amb una gran emoció i sentiment per part de tots, participants i espectadors.

Altres esdeveniments destacats d’aquesta edició han sigut l’«Atac al baluard», on s’ha escenificat un concurs de destresa i tir a càrrec de diversos fusellers escollits entre els diversos regiments participants. I s’ha mantingut l’espectacular «Combat urbà: assalt a la Vila», una sèrie d’enfrontaments pels mateixos carrers del centre històric, una de les ocasions més bones, a més del combat central, per veure com actuaven els exèrcits i els milicians del segle XVIII. Per acabar d’arrodonir aquests tres dies, la Festa dels Miquelets té al seu voltant tot de treballs de recuperació de la història d’aquella època, aquest any centrada en la dansa i la música, on s’han representat peces de dansa i musicals tal com haurien de ser en aquella època, algunes recuperades per primera vegada aquest any a Olesa.

Més sobre La Festa dels Miquelets:

Facebook de La Festa dels Miquelets