Què és Llegendàrium?

Pirineu: Tradicions i llegendes. Amades. 1949. Il·lustració del pintor i gravador vilanoví Enric Cristòfor Ricart i Nin

Si és la primera vegada que visites Llegendàrium, sigues benvingut i gràcies per dedicar un moment del teu temps a la seva lectura, espero que en gaudeixis i passis una bona estona. Aquí responc a una sèrie de preguntes que potser et volten pel cap si és la primera vegada que visites aquesta contrada.

Què vol dir llegendàrium?

Potser el primer que vols saber és, què és un llegendàrium? Doncs bé, la primera vegada que vaig escoltar o, millor dit, llegir aquesta paraula va ser a la meva infància. La frase deia alguna cosa així com «el llegendàrium de la Terra Mitjana», relacionada amb l’obra del famós escriptor anglès J.R.R. Tolkien, l’autor d’El Hòbbit i El Senyor dels Anells. No recordo on la vaig llegir però investigant sobre aquesta paraula, que em va cridar molt l’atenció, vaig descobrir que Tolkien l’emprà, manllevada del llatí medieval, per a la seva obra amb el sentit d’una col·lecció de llegendes i mites d’una cultura o zona determinada. I va ser com una llavor, en forma de paraula, que sempre he portat en el record.

Què és aquesta pàgina web?

Aquesta és una revista digital feta des de l’amor per la terra, per les seves tradicions i misteris, per tot allò que fa bategar el cor dels costums i manera de fer i sentir i veure el món dels pobles de parla catalana. Aquesta particular visió que tenim és un aspecte únic de la Tradició que viu en tots els altres pobles de la Mediterrània i del món. No podem deixar, doncs, que mori oblidat. Si fos així, el món seria una mica més pobre, una mica més dòcil, més manipulable, més mort. Perquè la Tradició pot ser una, però s’expressa en infinitud de mirades, cada una d’elles diferent, cada una d’elles certa. I no puc imaginar-me res més fosc i tenebrós que un món sota una única mirada dominant i totpoderosa.

A Llegendàrium escric d’allò que forma part del fet tradicional, però això no vol dir que solament parli del passat. Sóc de l’opinió que allò que hom anomena «la Tradició» no és pas un món diferent i estanc, aliè als tràfecs de la vida moderna, ans al contrari, la Tradició és la porta a la qual s’accedeix a un món atemporal llaurat per símbols que ahir es disfressaven amb unes vestidures i avui amb unes altres, però llur cor batega eternament al mateix ritme. Tot allò que ens rodeja i ens conforma com a persones està fermament lligat a la qualitat invisible de la vida i a la melodia secreta d’una narració oculta, creada i transmesa en col·laboració per tots nosaltres. Una per una com a persones. En col·lectiu com a poble. Viu i ressonant en el misteri dels noms.

De què parlarà?

Com ja hauràs deduït, aquest és un bloc o revista digital dedicada a la recerca, conservació i divulgació a Internet de tot aquell llegat invisible que van passar-se de boca a orella, de mà en mà i de llibre en llibre els nostres avantpassats… o que s’està formant ara mateix davant els nostres ulls i del qual nosaltres també hi participem, el folklore modern, actual. És, doncs, una revista dedicada a un patrimoni immaterial, intangible, que forma part indestriable d’allò que anomenem la vida i la cultura: Tradicions populars, misteris, llegendes, històries i personatges que han nascut i perviuen a les terres de parla catalana; fets reals, imaginaris o habitants d’aquells erms boirosos entre la memòria i la llegenda.

A qui va dirigida?

A tothom! Grans i petits, barbamecs i jaies, a tothom que vulgui conèixer d’on ve i cap a on va, que estimi la Terra i la llengua. I si no t’hi has interessat mai potser ara se’t desperta la gana.

Auca Baladrers de Barcelona, Amades
Auca Baladrers de Barcelona, Joan Amades

Quin serà el seu estil, format i freqüència de publicació?

L’objectiu principal de Llegendàrium és la divulgació amena, planera però acurada, de les diferents històries que s’escampen, neixen i viuen pel territori, fent que els articles de la revista siguin llegidors i tinguin rigor, tenint en compte l’aprenentatge que puguin aportar. Les entrades estaran ben distribuïdes per tot el territori català, de l’Ebre al Pirineu, de Cap de Creus al Segre, i que comprenguin diferents períodes històrics, des d’abans-d’ahir fins a la prehistòria. També escriuré de festes o esdeveniments que actualment tenen lloc per tot el territori, amb entrevistes als protagonistes vius d’aquesta aventura, escriptors, músics, caps de colla, organitzadors…

Hi haurà articles sobre altres territoris de parla catalana, com l’estimat País Valencià, Andorra, La Franja, L’Alguer, la Catalunya del Nord o les Illes Balears i, per què no?, potser alguna vegada parli d’altres racons i pobles del món, especialment si es relacionen amb la nostra terra i la nostra gent, que de catalans ja se sap que n’hi ha arreu i on menys t’ho esperes…! La freqüència de publicació provisional serà de quatre a cinc entrades setmanals, cada dos dies. Hi haurà dos formats d’articles, un d’estàndard i un de més extens, aquests darrers els trobareu a la secció «Pel llarg sender».

I res més! Benvingut de nou, espero que el teu temps aquí sigui profitós i en gaudeixis d’allò més, perquè tots formem part de les històries que s’expliquen portes endins i enllà, més enllà.

Endavant, aquesta és casa vostra.