11 fires i festes. Llegendes, història i folklore [Setembre 2017]

Festa dels Miquelets a Olesa de Montserrat

T’agrada anar de fires? Si t’agrada, ja sabràs què vull dir. Primer està el viatge, i després conèixer un lloc nou, tastar tot tipus de menjars i begudes d’arreu del territori, olorar la flaire d’espècies, de fusta, de teixits, del foc a terra i la carn a la brasa, xerrar amb tot tipus de persones que no coneixes, assistir a espectacles de música, foc i llum que fa dècades que es representen, viure fets i històries curioses de la nostra tradició de primera mà amb representacions dramàtiques i recreacions, d’una manera més directa que llegir-la en els llibres. I, finalment, tornar a casa amb el sac ple de records. En definitiva, què et puc dir, si ja ho saps tot? És passar a formar part, tu també, de les tradicions i la història del país.

Doncs si t’agrada tot això, no et dic més: Aquest article crec que t’interessa.

Festa de Sant Gil o dels Pastors. Santuari de Queralbs. 1 de setembre. Si voleu conèixer una autèntica festa tradicional, l’1 de setembre els pastors treuen la verge del Santuari de Queralbs amb garlandes florides i acompanyament musical, a més de portar a terme altres activitats relacionades amb el seu món, com una demostració de gossos d’atura. Els pastors eren, ancestralment, els encarregats de lloar a certes deïtats a l’Antiguitat i, després, van relacionar-se amb el culte cristià. En aquest cas amb la verge del Santuari de Queralbs, lloc místic i religiós per excel·lència de Catalunya, des de fa mil·lennis. Si no l’heu visitat mai, aquest pot ser un dia ben adient.

La Festa dels Miquelets. Olesa de Montserrat. 1, 2 i 3 de setembre. Durant el primer cap de setmana de Setembre la localitat d’Olesa de Montserrat torna al segle XVIII per reviure, per desè any consecutiu, fets del 1714 amb més de 200 recreacionistes vinguts d’arreu, essent el dissabte 2 el dia central, on enguany se celebrarà la batalla i captura del capità María i el Roig d’Esparreguera, a més de poder gaudir del seguici dels Miquelets, homenatges als patriotes del passat, música i balls tradicionals, cuina i menges del segle XVIII… En definitiva, una festa molt completa per fer fressa tornant al passat, on els nostres avantpassats varen sagnar amb coratge i combatre a ultrança.

Besalú Medieval. Besalú. 2 i 3 de setembre. Si us agrada l’Edat Mitjana i la història de Catalunya, ja sabreu que Besalú és una de les nostres viles medievals amb un patrimoni arquitectònic més impressionant, començant pel pont romànic que ens obre l’entrada i seguint pel seu barri antic, bona mostra de la importància del Comtat que portava el seu nom. Era natural, doncs, que una de les cites de recreació i fira medieval més interessants es donés cita en aquesta vila de la Garrotxa, en la qual no cal gaire fer anar la imaginació per veure com era la vida en aquell temps, ja que la mateixa Besalú ens ho regala. No us perdeu la música dels Berros de la Cort i els espectacles d’Excalibur, especialment la justa i els dos espectacles de cloenda, el musical i el pirotècnic.

Festival Terra de Trobadors a Castelló d'Empúries
Festival Terra de Trobadors a Castelló d’Empúries

Mercat medieval. Hospitalet de l’Infant. 1, 2 i 3 de setembre. Com Besalú, l’Hospitalet de l’Infant té un important patrimoni medieval, promogut per un dels personatges més llegendaris de la nostra Edat Mitjana, l’infant Pere d’Aragó i d’Anjou, un senyor feudal que, si investigueu una mica més enllà de la Viquipèdia, veureu que sembla tret d’una novel·la de cavalleries –o de Joc de Trons– i que va promoure, el 1344, l’Hospital del Coll de Balaguer, que donà origen a la localitat. Durant el primer cap de setmana de setembre, la vila tarragonina torna a recordar el seu passat amb una fira medieval que porta ja vint-i-dues edicions.

Trobada gegantera. Blanes. 2 de setembre. Amb motiu del vint-i-cinquè aniversari de la colla gegantera de Blanes, aquest any es reuneixen un gran nombre de colles vingudes d’arreu del país, com les colles de Caldes de Malavella, Riudellots, Lloret, Malgrat, Bescanó o del barri del Raval de Barcelona. És el món geganter una de les nostres tradicions més entranyables i, si estàs a prop de la vila de la Selva, no deixis passar l’oportunitat de veure la seva cercavila, tan si vas en família, com si encara estàs aprofitant el que queda de platja!

Nit del Foc. Cambrils. 2 de setembre. D’acord, ja sé que La Selva i el Baix Camp no estan a prop, però si us animeu i combineu la trobada gegantera de Blanes al matí, amb la Nit del Foc de Cambrils a la nit, tindreu un ventall ben complet de les festes i tradicions populars del territori. En tot cas, estigueu lluny o a prop, pels que gaudiu del foc i la disbauxa com jo, a partir de les 22.30 a Cambrils podreu trobar-vos amb nombrosos balls de diables i bèsties de foc que ompliran els carrers de Cambrils d’espurnes i fressa, entre ells el ball de Diables de Lleida amb Lo Drac Carrincló, els Diables de Reus amb la seva Cabra o les Bèsties Feréstegues de Balaguer, solament per citar-ne alguns.

Mercat Medieval. Calafell. Del 28 d’agost al 3 de setembre. Celebrant el seu vintè aniversari, la fira medieval de Calafell destaca amb recreacions històriques de Les Dames de Salern, amb un hospital de pobres i peregrins dramatitzat, i on podreu aprofitar per fer visites guiades al seu castell i fer la visita temàtica «El món sota una clau de volta», a més de moltes altres activitats. Una manera diferent de conèixer la història d’aquest poble que té un important patrimoni ibèric, un dels més importants del país i pel que és més coneguda, però també medieval.

Terra de Trobadors. Castelló d’Empúries. 8, 9 i 10 de setembre. En el seu vint-i-setè aniversari, un dels festivals de recreació medieval més importants i espectaculars de Catalunya torna a la càrrega, amb una edició centrada més que mai en la història. Aquesta vegada en l’últim comte lliure d’Empúries, Malgaulí, personatge tràgic entre la història i la llegenda, a més del setè centenari de la fundació del convent de Sant Domènec. Terra de Trobadors és un dels festivals medievals per excel·lència del territori, amb espectacles com la justa de cavallers, que cada any és més espectacular i amb actuacions entre d’altres dels imprescindibles Alma Cubrae i la música de carrer dels Berros de la Cort. Terra de Trobadors és una visita obligada si vols conèixer l’Edat Mitjana… i gaudir-ne.

Torna en Serrallonga, a Sant Hilari Sacalm
Torna en Serrallonga a Sant Hilari Sacalm

Fira Heroica. Fulleda. 17 de setembre. La localitat de Les Garrigues torna al segle XVIII amb una fira de recreació en la seva quarta edició, en la que ret homenatge a una de les nostres heroïnes més celebrades, Agustina, anomenada «d’Aragó», nascuda a Barcelona però la família de la qual era originària d’aquest poble, i que es va fer famosa per enfrontar els francesos amb coratge durant el setge napoleònic de Saragossa. La recreació històrica comptarà amb Lo Sacaire del Llobregat, el Ball de Serrallonga de Sant Quintí de Mediona –sometent català– i el Regiment de Festa.

Fira modernista. Canet de Mar. 15, 16 i 17 de setembre. I si hem visitat el segle XVIII i l’Edat Mitjana, ara toca el segle XIX i l’esplendorós i romàntic passat que ens van llegar els nostres besavis. En un ambient familiar, Canet es vesteix amb les seves millors gales per centrar la fira en les dones d’aquella època i en la seva vida, en una època en què la lluita pels seus drets tot just començava. Rutes d’indians i del modernisme, pel ric patrimoni de la vila maresmenca i d’altres propostes galants, com la cloenda, on es podrà fer degustació de menges de l’època i se celebrarà un espectacle de varietés tal com es feia a principis del segle XX, amb números de malabarisme, ball, música o escenes còmiques.

Torna en Serrallonga. Sant Hilari Sacalm. 30 de setembre i 1 d’octubre. Acabem setembre i entrem a l’octubre amb una de les fires de bandolers més nostrades, centrada en la figura del, amb permís d’en Rocaguinarda, el bandoler català més llegendari i romàntic, en Serrallonga, centre de rondalles, romanços de cec i històries reals, que sembrà les Guilleries amb les seves gestes. L’acte central de la festa és el seguici de bandolers, amb quadrilles que vénen de tota Catalunya i que, finalment, representen amb un ball dramatitzat les seves històries o malifetes. A més podreu pujar al tren que recorre els boscos de Sant Hilari o tastar els menús que fan els restaurants de Sant Hilari, inspirats en aquella època barroca, tot seguint receptes tradicionals.