IX Festa dels templers de Puig-Reig. 30/6-1/7 del 2017

Festa dels templers de Puig-Reig. 2017

El diumenge vaig visitar la IX Festa dels Templers de Puig-Reig, al Berguedà, que celebra amb alegria i rigor històric el seu passat com a important comanda dels llegendaris cavallers de l’Orde del Temple, des del 1187, quan el vescomte Guillem de Berguedà els hi deixa el castell de Puig-Reig en el seu testament, fins al 1312, quan van ser dissolts per la Corona d’Aragó i la comanda passà a mans dels hospitalers fins a finals del segle XV. La festa no és una fira medieval comú, vaig copsar-ho ràpidament en acabar de pujar les escales que menaven al turó on s’aixeca el castell, al voltant del qual s’organitza la festa. Allà hi bategava un gran afany per a la recreació històrica. Més de 80 recreacionistes, de diferents grups i clans, entre els quals destaca l’Associació Catalana d’Esgrima Antiga, nexe comú de molts d’ells, poblen el turó amb les seves tendes de campanya i objectes perfectament abillats, fent molt goig de veure. Feia pocs dies havia acudit a la imprescindible exposició Templers, al Museu d’Història de Catalunya, així que tenia ben fresca la memòria d’aquesta orde de cavalleria tan famosa però, en realitat, poc coneguda, ja que està oculta per la seva pròpia llegenda.

Una recreació de tenda del Temple a la Festa dels templers de Puig-Reig. 2017

Solament arribar-hi vaig assistir a la visita guiada. Rebut per grups de cavallers, membres de l’Associació Cultural Templers de Puig-Reig, vaig passejar amb altres visitants pel castell i els seus voltants immediats, on trobem diferents edificis, després convertits en masies per usos agrícoles, que havien format part de la comanda. Després de la visita, ja amb el context històric ben apamat, la fira inclús es veia més propera al seu passat, sense fer gaires esforços era ben fàcil veure en els recreacionistes com els cavallers i la gent medieval vivia al voltant del castell. Vivia i combatia, ja que tot just després de la visita guiada els diferents grups de recreació i l’Associació Catalana d’Esgrima Antiga van realitzar combats-espectacle on s’explicava d’una manera didàctica i per a tothom els diferents tipus d’armes i armadures que portaven els personatges, seguits d’una sèrie de lluites més tècniques, de duel personal amb espasa i rodella, explicades pas a pas i més properes a la recreació, menys espectaculars però tant realistes com apassionants.

Festa dels templers de Puig-Reig. Associació Catalana d'Esgrima Antiga
L’Associació Catalana d’Esgrima Antiga presenta un duel realista a espasa i rodella, a la Festa dels templers de Puig-Reig. 2017

Després dels combats vaig seguir amb una visita a l’ermita romànica de Sant Martí, on vaig escoltar una conferència històrica ben curiosa. Realitzada per especialistes i historiadors, el tema era la construcció medieval sobre corrents d’aigua i complementava molt bé la visió sobre els templers i l’Edat Mitjana en general, amb un aspecte menys conegut de la seva arquitectura. Els capitells i arcades del seu portal, per bé que molt desgastats pel pas del temps, em van resultar també molt interessants i, fent servir una mica la imaginació, es poden veure talment com van ser. Després de dinar hi tornaria per assistir a l’acte central de la festa i sens dubte el que més em va agradar, on seguint documents de l’època i acompanyats de diverses peces musicals interpretades per Bergamasca, conjunt de música antiga format per Xavier Soler i Marisa Badia, s’escenificava «la iniciació dels nous templers», un acte solemne que posava punt final a una agradable visita a Puig-Reig.

Amb música, bon menjar de la terra, conferències i visites històriques i una dosi d’espectacle, la Festa dels templers és un esdeveniment petit però fet amb detall, d’aquelles festes que d’ençà que hi poses els peus es nota que la gent del poble se l’estima i en té cura i que, tot i no comptar amb molts medis, l’Associació Cultural Templers de Puig-Reig manté viva any rere any.

Iniciació de nous templers a Puig-Reig amb el conjunt Bergamasca. 2017