El gran llibre de les criatures fantàstiques de Catalunya. Joan de Déu Prats i Maria Padilla

Arribem al final d’aquesta curta sèrie de recomanacions amb «El gran llibre de les criatures fantàstiques de Catalunya», un llibre ideal per obrir la porta als éssers fantàstics del nostre país, juntament amb el seu company recentment editat, «El gran llibre dels indrets fantàstics de Catalunya», del que en parlarem properament

Pel seu títol, per la cura i qualitat que hi ha posat l’editorial Comanegra en la seva edició, la poètica mesurada i tot sovint humorística de Joan de Déu Prats i les somiadores il·lustracions de Maria Padilla, estem davant d’uns volums que em fan pensar en aquells llibres de criatures fantàstiques i contes populars que s’editaven en època victoriana i que eren verdaderes joies, com per exemple la col·lecció de l’Arc Iris escrita per l’escocès Andrew Lang, il·lustrada per H. J. Ford, o els llibres il·lustrats per artistes com Arthur Rackham.

Un tret que incideix a recrear aquesta sensació de bestiari vuitcentista o de l’antiguitat és el seu format, la qualitat del paper i la coberta, a més a més de la seva estructura, que a les notes evocadores de Joan de Déu Prats hi afegeix unes «fitxes tècniques» en què les diverses criatures i personatges es classifiquen segons les seves característiques, lloc d’origen i aparença. En aquesta classificació viatgem de nord a sud del país, sense oblidar la Catalunya Nord, Mallorca, Andorra i la Vall d’Aran, sempre tenint en compte les notes de folkloristes clàssics com Amades, Violant i Simorra o Serra i Boldú.

Ginebreda, il·lustració de Maria Padilla

Tots d’ells ens donen idees del caràcter de cada territori, del que va ser i del que ara és, doncs aquestes criatures s’adapten a ell, criatures com el Pardinot, que de ser un geni de la llar a passat a ser un proscrit en la seva pròpia terra. Guardians i fills del territori. I personatges que, potser, tingueren un origen real, com l’Home del Sac i altres espantacriatures, que també ens parlen del temps que les van veure nàixer i les pors de les seves gents, de la mateixa manera que les llegendes urbanes actuals ens parlen de les pors dels homes i les dones d’avui.

La mateixa introducció ens ho explica d’aquesta manera: «Fa molt i molt de temps, les persones sabien que dins el món operaven forces ocultes en reialmes subtils. En aquella època es tenia més capacitat per a la poesia i la meravella i a ningú no se li hauria acudit d’anomenar a la natura medi ambient. (…) Posteriorment, l’Església Catòlica, d’una banda, i el racionalisme, la Il·lustració i l’empirisme, de l’altra, van extirpar aquesta línia de coneixement. Més tard, els germans Grimm, inspirant-se en el metge suís Paracels, van convertir aquelles forces etèries de la natura en follets, fades i gnoms, i els van encabir dins de contes infantils per, potser, aneu a saber, explicar veritats iniciàtiques…» Com podeu copsar, aquesta aura de llibre romàntic i agradable de llegir, amb un estil modern i alhora antic, planeja per tot el volum.

Així els tres artistes, editor, escriptor i il·lustradora col·laboren en bona harmonia i ens ofereixen un llibre que pot fer volar la imaginació de petits i grans, tot veient el territori que ens envolta amb els ulls interiors, aquells amb els que viatgem a la terra dels somnis, on bull el calder de la llibertat. Si entreu per la porta potser us vindran ganes de conèixer les criatures invisibles i oblidades que poblen el nostre territori, de conèixer-les de més a prop i parlar amb elles. No oblideu de presentar-vos i portar algun regal per elles, menjar si pot ser, sempre tenen gana.