Crònica de la I Cat Con: Trobada amb el fantàstic català

Aquest cap de setmana s’ha celebrat amb gran èxit la primera Cat Con, la convenció catalana de fantasia, ciència-ficció i terror, a l’edifici Neàpolis de Vilanova i la Geltrú, tot rememorant la primera trobada de la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia ara fa vint anys. Allà vaig poder assistir a diverses conferències que giraven al voltant del fet literari i el gènere fantàstic en català que, sobretot, «normalitzen» els gèneres en la nostra llengua, també amb un ull posat al País Valencià i Mallorca.

A més de conferències, taules rodones i xerrades, també va haver-hi una continuada presència d’autors i editors, cosa que demostra que el fantàstic està més viu que mai a casa nostra. Solament cal veure els guanyadors d’enguany: Jair Domínguez, guanyador de l’Ictineu per a la millor novel·la fantàstica amb Perímetre; Carme Torras per l’Indigent, millor relat, que va fer una interessant conferència sobre intel·ligència artificial arrel del seu llibre Enxarxats i la seva obra, que sol girar al voltant dels robots; Pol Abran de Branca Studio per a millor portada amb Procés de Contradicció Suficient, d’en Manuel de Pedrolo i editat per Orciny Press, que vam ressenyar fa poc. Tots ells són noms ben coneguts, en el cas de Pol Abran ha treballat internacionalment per diversos grups de música d’èxit, Carme Torras, doctora en informàtica i professora de l’Institut de Robòtica; i en Jair Domínguez, que és un autor conegut per tothom.

El diumenge vaig conèixer la tasca imprescindible dels traductors, amb obres del fantàstic com el Mar Trencat, de Joe Abercrombie o Joc de Trons. I també vam gaudir de les paraules d’un altre dels nostres autors d’èxit, Marc Pastor, del que vaig poder assistir el dissabte a una divertida entrevista de la qual va parlar de com fets de la seva feina dins de la policia forense han influenciat la seva obra, i el divendres a una conferència de viatges en el temps en el cinema. En aquest sentit, personalment vaig trobar com a esdeveniment «central» la taula rodona dels editors del dissabte, en què van parlar, debatre i posar sobre la taula l’estat de la literatura fantàstica catalana i, en general, del gènere, una conferència molt esclaridora sobre on ens trobem i cap a on volem anar, en un esdeveniment, com la Cat Con, on la paraula, la ficció i, en resum, els llibres, són al cor de l’acció.

Carme Torras
Carme Torras

A l’entrada de Neàpolis ens trobàvem amb un nodrit grup d’editorials que aposten pel fantàstic català: Edicions SECC, Orciny Press, Voliana, Pagès, Hermenaute i les llibreries Gigamesh i Chronos. I es van convidar autors de renom que publiquen en altres idiomes, com el valencià Emilio Bueso, que recentment ha publicat el seu últim treball, Transcrepuscular, i que el diumenge ens va parlar de de la seva obra, i el nord-americà Mike Resnick, ambdós van estar signant exemplars. Resnik va parlar de la seva novel·la publicada per Gigamesh, Kirinyaga, una novel·la fantàstica inspirada en el folklore africà, i la recent publicació per Edicions SECC del seu llibre amb Lezli Robyn, Sistemes operatius alternatius. Tres relats a la frontera del pensament.

Però també cal tindre un record per la tasca imprescindible de la Societat Catalana de Ciència-ficció i Fantasia, incentivant el gènere d’ençà fa molts anys, i per a tots els autors que van presentar els seus llibres, com el valencià Raül Gay amb Voràgine d’Obscuritat, Edgar Cotes amb Els Híbrids Minvants –que va guanyar el premi a la millor traducció de relat curt–, Arnau Ortuño amb El Paradís Mort, Aniol Florensa amb Kentucky o Mercé Masnou i Helena Sales amb la saga de Kadingir, entre molts d’altres. Un nodrit conjunt de noms que toquen tots els pals del gènere. Tots ells són els protagonistes de les nostres lletres.

Taula rodona de traductors

La Cat Con va ser, doncs, un esdeveniment on es va demostrar, més que mai, que, de fa vint anys cap a aquí, el fantàstic en català ha picat molta pedra i avança amb força, assolint el lloc que li pertoca i fent-lo visible al públic. I que per molts anys segueixi avançant i creixent!