Aloja, fira medieval fantàstica de Banyoles (2017)

Alma Cubrae a la fira Aloja de Banyoles, fotografia d'Albert Collado

L’Aloja, fira medieval fantàstica de la ciutat de Banyoles en la seva novena edició, porta un nom ben adequat, essent aquesta una vila d’aigua, rodejada pel famós llac i nombrosos indrets i boscos relacionats amb encantades i dones d’aigua, també conegudes com a goges o aloges.

Aquest diumenge vaig apropar-m’hi i allà vaig gaudir de diversos espectacles i visites guiades de caràcter històric. Orientada principalment a les famílies i a la canalla, un dels trets principals d’aquesta fira és la gran quantitat de tallers que s’hi donen, on els nens i nenes poden aprendre a fer atrapasomnis, bombes de sabó, construcció de miralls màgics, varetes màgiques o els seus propis personatges fantàstics, entre d’altres. Era ben normal trobar tot tipus de personatges de fantasia abillats pels carrers del barri vell de Banyoles, especialment aloges i follets, com és propi, a més de la presència espectacular de la Zoe Harker, una cosplayer que interpretava a Thranduil, el rei elf del Bosc Negre de El Hòbbit.

Les companyies que participaven en la fira, principalment Alma Cubrae, portaren a terme una cercavila de personatges medievals i encantades per tota la vila, per després escenificar tota una sèrie d’espectacles, tots ells amb un gran sentit de la diversió, l’humor i la fantasia. Tant en l’espectacle «El duel», com en el «Pas del pi de les pomes d’or», ens mostraren dos espectacles sense violència, en protesta pels greus fets succeïts a Catalunya l’1 d’Octubre, així se les congeniaren per portar a terme alguns dels espectacles més divertits que he vist en fires medievals, portant a riure a cor que vols a tothom allà reunit, en el més pur estil de comèdia slapstick, omplint la plaça de la muralla de gom a gom i, com és habitual en els seus espectacles, trencant la quarta paret i fent partícip al públic de l’espectacle.

Alma Cubrae a la fira Aloja

El primer enfrontant a dues famílies per un feu, havent aquestes de superar diverses tasques posades pel comte del lloc, amb una dificultat i humor absurd ascendents, sempre pensant, finalment, en la participació de la canalla i, en el segon espectacle, al més pur estil Gladiadors Americans o Takeshi’s Castle, un grup de cavallers, armats de cap a peus amb arnès complet –el que és força espectacular de veure–, han de portar a terme una sèrie d’obstacles i proves cadascuna més surrealista i divertida que l’anterior, des de llençar troncs o barallar-se per una bandera com si d’un camp de rugby es tractés. Finalment la fira es clogué amb un arriscat espectacle de foc anomenat «Les relíquies perdudes» que, en plena nit, van fer brillar d’emoció les cares dels assistents, tant petits com grans.

Les dues visites guiades, un altre dels punts forts del festival, va ser l’oportunitat de visitar el parc neolític de La Draga sense reserva prèvia, un dels jaciments prehistòrics més importants que tenim al Principat i l’únic poblat lacustre de la Península conservat. I en segon lloc «Que arriba l’abat!», una visita teatralitzada a la vil·la, feta per a un grup de trenta persones, recordant el temps que la vila era un senyoriu eclesiàstic en el qual els abats eren els senyors del lloc.

Aloja és una fira feta pensant en el sentit de la meravella, també amb un espai on les llegendes tradicionals de la ciutat, com les que tenen a veure amb el Drac, Sant Mer o les encantades, prenien el carrer, però també va tenir el seu espai per a la història, que no deixa de ser un altre mirall de la meravella.