Aestus: La nova fornada dels espectacles d’acció

L’estiu és bon moment per visitar fires, festes i espectacles d’arreu dels Països Catalans. Són llocs per gaudir, tafanejar… potser, en algunes, aprendre història i rondalles, però sobretot per passar una estona entretinguda i fer volar la imaginació. Darrere d’aquests espectacles hi ha el treball, les hores i la il·lusió de molts artistes. Ballarines, recreadors, narradors, músics, actors, gent que abans, fa dècades, se’ls anomenava la faràndula o còmics del camí.

Amb els nous temps, aquests artistes nòmades porten un estil de vida més o menys adaptat als nostres dies. Molts han de fer feines sedentàries, per poder compaginar-les amb el vessant artístic. D’altres es dediquen a l’artesania o a fer de dobles d’acció en pel·lícules i teatre, aquells que s’encarreguen de les escenes més perilloses, entre altres feines. Però com ens expliquen els Aestus viure a la carretera, oferir espectacles de cara al públic amb el teu art, té la seva part enriquidora, per l’interior, per la forja de l’esperit, per un mateix més enllà del públic.

Si a Llegendàrium hem pogut gaudir d’entrevistes amb les dues companyies més veteranes de l’escena catalana, Alma Cubrae i Excalibur, o bandes com Els Berros de la Cort, Sübitus o Forja, em complau presentar-vos una de les darreres companyies que podreu conèixer en espectacles per tot el territori. Ells són part capdavantera de la nova fornada de companyies que porten la flama dels espectacles d’acció, amb artistes veterans d’altres formacions.

Una molt bona oportunitat per escoltar-los i conèixer els seus espectacles!

Flàvia de Pàdua amb el seu esclau. Al mercat romà de Iesso, Guissona.

Per a qui no us conegui, qui sou Aestus i qui forma part de la companyia?

Aestus és una companyia de teatre en la qual destaquem els espectacles d’acció, tant en la lluita escènica com en espectacles de foc. La companyia està formada per gent multidisciplinària en el mont del teatre de carrer trobant actors, actrius, ballarines, especialistes de cinema i malabaristes.

Quins van ser els vostres inicis i quants anys porteu en aquesta aventura?

Aestus és una companyia que va començar a treballar formalment a l’abril de 2016, ara ferà poc més de dos anys,oferint espectacles setmanalment en el Palau de Requesens, tot i que anteriorment alguns components ja havien treballat individualment sota el nom d’Aestus.

Encara que l’aventura d’Aestus sigui jove, l’experiència de la majoria dels seus components comença abans en altres companyies del món de l’espectacle, com Els Diables de l’Onyar (colla de diables), la Fal·lera Gironina (gegants de Girona), Festinamus (Espectacles temàtics i músicals), Sübitus (Música medieval), Sahiras (companyia de dansa), el Laboratori d’actors (escola de teatre), entre d’altres.

Espectacle La pugna de Júlia, a Sabadell

Quin és el dia a dia d’una companyia com la vostra? Entrenaments, documentació històrica?

El dia a dia d’una companyia com Aestus pot ser molt divers, evidentment es fan entrenaments setmanalment per formar nous artistes que entren a la companyia i millorar els que ja hi son. També es fan entrenaments intensius més forts on normalment es treballa amb els més veterans amb l’objectiu de renovar-nos constantment amb els espectacles.

Els nostres espectacles no acostumen tindre un context històric ferm ja que els creem per pur entreteniment del públic i que puguin funcionar al màxim de llocs sense desencaixar. Malgrat això cal remarcar que en forçes localitzacions ens demanen cert rigor històric, en aquests casos ens documentem per poder recrear certes històries o llegendes conservant la nostre escènica.

Tenint en compte que gran part del vestuari, armes, “atrezzo”i elements de foc ens el fem nosaltres, en el dia a dia de la companyia també hi entre la feina de creació i reparació d’aquests.

Respecte a les fires on heu actuat, hi ha alguna que tingueu en especial estima?

Doncs si, no només perquè van ser els primers sinó també per el tracte que i confiança dipositada des del primer moment amb nosaltres, el Palau de Requesens és com la segona casa d’Aestus. Degut a totes les hores treballades allà amb el mateix personal sempre, el final és molt difícil no agafar especial estima al lloc i a la gent. També, pel que fa a fires, tenim una especial estima a la baixada del torrent de les bruixes de Santa Coloma de Gramenet, on tot i ser una fira petita vam notar molta il·lusió per part de la organització amb el simple fet de comptar amb el nostre suport a la hora de donar una petita empenta per tal de fer créixer la fira cada any una mica més.

Fira de Llegendes, a Madremanya. Espectacle “Ignis Chorum”

Ens podeu explicar alguna anècdota?

Una de les anècdotes més recents és que, en un espectacle en el que expliquem còmicament algunes de les tècniques de lluita escènica que utilitzem, hi ha un moment, que per demostrar que les nostres espases tallen de veritat, es talla un carbassó recolzat al cap d’un dels nostres. Tot de meravella, la reacció del públic tal i com s’havia previst que fos, el que no estava contemplada era la recció continuada d’alguns infants, que tots emocionats i contents, anaven darrere l’escenari a demanar-nos personalment si quan acabés l’espectacle els hi podríem donar un tros del carbassó tallat.

Pel que fa a les vostres armes i armadures? Són de confecció vostre? Com les aconseguiu?

Com s’ha comentat abans, gran part del nostre material ens el fem nosaltres mateixos, vestuari, algunes armes, escuts, però respecte espases medievals i armadures les comprem. Fer-se un mateix una bona espasa preparada per aguantar els cops que aguanten i que durin el que han de durar és molt complicat, amés treballar amb una espasa que no ha passat un mínim de controls és perillós tant per qui hi treballa com per qui ho mira.

Les nostres armadures no són de resina i no de ferro, tot i que cal dir que estan molt ben aconseguides com es pot veure en algunes de les nostres fotografies. El motiu pel qual utilitzem aquests material per les armadures és per no prendre mal a la hora de fer accions com voltaretes o arrastrades i caigudes amb cavall entre altres. Les armadures que utilitzem estan dissenyades per aquesta mena d’accions ja que les comprem a una casa especialitzada en armadures d’aquest tipus, perquè ens en puguem fer una idea, la mateixa casa ha proveït armadures a grans produccions de cinema com Gladiator, El Senyor dels Anells i Les cròniques de Narnia entre moltes altres.

A la fira medieval de Cardona
La pugna de Júlia

Quins són els vostres espectacles i com els creeu?

Actualment fem espectacles dins un àmbit històric com els medievals amb les clàssiques lluites de cavallers, de romans amb gladiadors i pirates entre altres. Tots aquest espectacles amb un guió i una història pròpia. Apart d’aquest espectacles també fem animacions de carrer, danses i espectacles de foc.

Tots aquests espectacles es creen invertint-hi hores, documentant-nos i pensant arguments i coreografies que puguin encaixar el màxim i a la vegada estiguin a l’alçada d’un bon espectacle. Algunes vegades la creació de l’espectacle es conclou gràcies ala col·laboració i aportació de diferents artistes de la companyia.

Quina és la vostra aproximació a la recreació històrica? Heu recreat fets històrics reals o teniu un apartat dedicat a la història?

En aquest cas anem segons demanda, si és cert que com s’ha comentat anteriorment que a certs llocs ens demanen recrear alguns fets històrics, com per exemple al Mercadal del compte Guifré a Ripoll on en l’espectacle d’obertura es recrea la seva llegenda, però nosaltres no ens dediquem a la recreació.

Veu participar a la pel·lícula Pàtria, d’en Joan Frank Charansonnet. Quina va ser la vostra tasca a la pel·lícula? Heu participat en més produccions audiovisuals?

A la pel·lícula de Pàtria hi vam participar creant alguna coreografia per els actors i també doblant actors en certes accions de risc i fent accions a cavall com caigudes.

Aestus ha estat en altres produccions audiovisuals, entre elles documentals com Clarós, una pedra a la sabata de Napoleó i enginyeria romana, i pel·lícules com The Promise amb Christian Bale, fent escenes d’acció.

Espectacles nocturns al Palau de Requesens, Barcelona

A més a més de fer espectacles medievals, toqueu altres gèneres? (fantasia, llegendes, foc, dansa…)

Com s’ha dit anteriorment toquem varis gèneres, i de cares a la temporada vinent estrenarem espectacles de llum i espectacles amb temàtica persa (danses, faquirs, animacions, …).

Com són els vostres assajos i entrenaments?

Els nostres entrenaments són tant físics com tècnics i és que treballem molt amb coreografies però, evidentment, també es prepara als artistes pel que fa a “l’acting”, i aquí cal dir que tenim un equip molt variat i això facilita la feina.

Heu actuat a l’estranger? Quines diferències veieu de les fires de l’estranger i les de Catalunya? Si no heu actuat, teniu pensat fer-ho o us agradaria?

Com Aestus no hem actuat a l’estranger, tot i que elnostre objectiu és no tancar-nos i arribar a terres franceses. Varis actors de la companyia ja han actuat anteriorment a Françai tot i saber que no hi ha res com actuar a casa s’ha de reconèixer que el tracte que rebem els artistes a terres franceses és excel·lent, i tot i no estar a casa fan sentir-t’hi.

Espectacle de foc

Respecte al públic, quina relació teniu amb ell? Suposo que deu ser molt gratificant veure com el públic riu, pateix o es queda bocabadat pels vostres espectacles…

Tot i que els nostres clients siguin els organitzadors d’ajuntaments i productores és cert que els nostres espectacles estan creats perquè el públic els gaudeixi. La satisfacció que sentim quan veiem que el públic te les reaccions esperades i provocades per nosaltres i fins i tot sovint inesperades és molt gran i un feedback directe que la bona feina feta. Hi ha hagut fires en les que ens han arribat a demanar quatre vegades el mateix espectacle en un mateix dia i, tot i no voler-ho perquè trenca la màgia del moment i el misteri, et sents orgullós quan sents spoilers entre el públic perquè això vol dir que tot i ser el mateix espectacle els hi ha agradat prou com per tornar-lo a veure.

Per acabar i per a qui us vulgui veure, quines seran les vostres properes actuacions?

Pràcticament cada divendres i cada dissabte de l’any actuem al palau Requesens de Barcelona oferint una completa experiència de 19:00 a 22:00 amb animacions, combats, danses i espectacle de foc.

Les properes actuacions exceptuant les anteriorment dites es poden veure al nostre web a l’apartat de calendari.

Pàgina web d’Aestus

Facebook